Qom Jamkaran Mosque مسجد جمکران قم
مسجد جمکران قم که در روستای جمکران در نزدیکی شهر قم واقع در استان قم قرار دارد، مأمن همیشگی زائران و منتظران امام زمان (عج) است.این بنای باشکوه که مربوط به قرن چهارم هجری می باشد خیل عظیمی از مشتاقان به حضرت امام زمان (عج) را به سوی خود جلب می کند. این مسجد که در بخش شرقی شهرستان قم و در شش کیلومتری آن در روستای جمکران ساخته شده است، امروزه به واسطه گسترش شهر قم، تقریبا جزو این شهر محسوب می شود و این مسافت از حرم حضرت معصومه (س) تا مسجد جمکران توسط برخی از عاشقان آن حضرت (عج) پیاده پیموده می شود.
مسجد صاحب الزمان (عج)
این مسجد که امروزه با نام جمکران شهرت یافته است در گذشته به نام های مسجد صاحب الزمان (عج) و مسجد حسن بن مثله جمکرانی نیز نامیده می شده است. مهم ترین پایگاه شیعیان شیفته و عاشقان دل سوخته ی حضرت بقیة الله، ارواحنا فداه، مسجد مقدس جمکران است.
آنان که از شناخت عمیق تری برخوردارند، به هنگام تشرف به این پایگاه ملکوتی، همه ی حوائج شخصی خود را فراموش می کنند و همه ی مشکلات دست و پاگیر زندگی را به فراموشی می سپارند و تنها «ظهور سراسر سرور منجی بشر، امام ثانی عشر، حضرت ولی عصر، روحی و ارواح العالمین فداه، را مسئلت می کنند، زیرا، اگر این حاجت برآورده شود، دیگر مشکلی نخواهد ماند، و اگر این حاجت روا نشود، حل دیگر مشکلات، مشکل اساسی را حل نخواهد کرد.
آن چه مسلم است، این است که این مسجد، بیش از یکهزار سال پیش به فرمان حضرت بقیة الله، ارواحنا فداه، در بیداری - نه در خواب - تاسیس گردید و در طول قرون و اعصار، پناهگاه شیعیان و پایگاه منتظران و تجلی گاه حضرت صاحب الزمان علیه السلام بوده است . مسجد جمکران از نظر وسعت سومین مسجد جهان اسلام بعد از مسجدالحرام و مسجد النبی است،
مساحت مسجد جمکران قم
مسجد در زمينى به مساحت 40 هزار مترمربع بنا شده است ، كه 25 هزار مترمربع از آن به مساحت خود مسجد تعلق دارد و بقيه مساحت صحن را تشكيل مى دهد در سمت شمالى مسجد تالارى وسيع قرار دارد كه سقف آن بر سه ستون سنگى پر نقش و نگار استوار است . اين ستون ها تا ارتفاع 5/1 مترى با تزيينات سنگى آراسته شده است . اين تالار داراى سه در بزرگ چهار تكه اى است قوس ها، تاق هاى و چارچوب هاى سمت درها كاشى كارى شده است و در ميان تزيينات نام دوازده امام علیهم السلام نگاشته شده است.
در دو سمت تالار دو طاق وجود دارد كه به صورت دو جفت كمانى قرار دارند. زائرين براى ورود به داخل تالار بايد از زير اين طاق ها بگذرند، در دو طرف صحن گل كارى وجود دارد و در وسط صحن منبع آبى وجود دارد كه آب آن به داخل حوض بزرگى مى ريزد. از اين آب براى آبيارى گل ها و فضاى سبز مسجد جمكران استفاده مى شود.
بهترین قیمت خرید تور کربلا به صورت زمینی و هوایی در ایلیا گشت
طراحی و معماری مسجد جمکران
در سمت شرقى صحن مسجد جمکران تالار وسيعى به طول 513 و عرض 54 متر وجود دارد. در مقابل آن زاويه اى با مساحت 17 متر قرار دارد كه ديوارهاى آن با آجرهاى منشورى شكل و كاشي هاى پرنقش و نگار پوشيده شده است . و در وسط هر نقش و نگار نامى از خداى متعال نوشته شده است . در اين تالار پنج در چهار تكه اى وجود دارد كه در حاشية اين درها نوشته هايى با خط ثلث نگاشته شده است . در ضلع شمالى مسجد اتاقى با دو ايوان وجود دارد كه در يكى از اين ايوان ها سوره تبارك به صورتى دايره وار روى آن نوشته شده است.
در مقابل در ورودى صحن ايوانى قرار دارد كه ديوار آن با آجر و گچ ساخته شده است ، در زاويه جنوب شرقى مسجد جمکران مناره اى كوچك و آجرى وجود دارد، هم چنين پلكانى وجود دارد كه منتهى به مقصوره اى كه ارتفاع آن 17 مترى قرار دارد كه هم زمان با ايوان مدخل ساخته شده است.در وسط محراب منفذى وجود دارد كه به يك چاه قديمى منتهى مى شود كه روى آن چاه قطعه اى سنگ مرمر قرار دارد كه آن نيز در وسط حفره اى است كه مردم خاك آن را براى تبرك برمى دارند.
در دو طرف در ورودى ساخته شده است. مسجد اتاق هايى و نيز تالارى بزرگ وجود دارد. تمامى بخش هاى مسجد جمکران با رنگ هاى طلائى تزيين شده است در ضلع جنوبى چند منفذ وجود دارد و هر منفذ محرابى پنج ضلعى دارد كه با مقرنس هاى گچى تزيين شده است . و در وسط اين تزيينات كتيبه اى با خط ثلث نوشته شده است كه متن آن چنين است ؛ «هر كس در اين جا نماز بخواند انگار در خانه خدا نماز خوانده است ».