
خجند | khujand
شرح
خجند دومین شهر بزرگ تاجیکستان و پایتخت شمالی ترین استان تاجیکستان است. خجند یکی از قدیمی ترین شهرهای آسیای میانه است که قدمت آن در حدود 2500 سال است. در سیر دریا در دهانه دره فرگانا واقع شده است و یک شهر بزرگ در امتداد جاده ابریشم باستانی بود که عمدتا با تاجیک های قومی ساکن بود. این نزدیکی با مرزهای ازبکستان و قرقیزستان است. خوجند محل سیروپلیس است که هنگامی که پادشاه کوروش بزرگ این شهر را در آخرین سفر خود علیه قبیله ساکا ماساژتا تأسیس کرد ، اندکی قبل از مرگ وی تأسیس شد. اسکندر بزرگ بعداً دورترین شهرک یونانی خود را در نزدیکی سیروپولیس در سال 329 قبل از میلاد بنا کرد و آنرا اسکندریه اسشات نام برد. این شهر بستری را برای مهاجران یونانی در برابر قبایل کوچکی سکایی تشکیل می داد که در شمال رودخانه سیر دریا زندگی می کردند. به گفته نویسنده رومی کورتیوس ، اسکندریه اولتیما فرهنگ هلنی خود را تا اواخر سال 30 قبل از میلاد حفظ کرد. این شهر به یک نقطه اصلی صحنه در جاده ابریشم شمالی تبدیل شده است. همچنین به یک قطب فرهنگی تبدیل شد و چندین شاعر و دانشمند مشهور از این شهر آمدند.
در اوایل قرن هشتم ، خجند به اسارت نیروهای خلافت بنی امیه ، در زمان قتیبه بن مسلم قرار گرفت. این شهر در امویان و متعاقب آن خلفای عباسی گنجانیده شد و روند اسلامی شدن آغاز شد. با این وجود ، در اواخر قرن 9 ، دوباره به حاكمیت محلی فرمانداران تورك بازگشت و سرانجام برای مدت كوتاهی در امپراتوری سامانیان گنجانیده شد. در سال 999 تحت حكومت كاراخاني خانات قرار گرفت و پس از تقسيم كارا خانيدها در 1042 ، ابتدا بخشي از كاراخان هاي شرقي بود ، و سپس بعداً به غربي منتقل شد. کاراکیان ها در سال 1137 آن را فتح کردند ، اما در سال 1211 به خوارزمشاه ها منتقل شد. در سال 1220 میلادی ، به سختی در برابر انبوه مغول مقاومت کرد و بدین ترتیب به هدر رفت و حدود 20،000 سرباز مغول شهر را محاصره کردند اما مرد محلی درهای این را باز کرد. در قرن 14th ، این شهر بخشی از Chagatai Khanate بود تا اینکه در اواخر قرن 14th به سلسله تیموریان گنجانیده شد ، که در زیر آن بسیار شکوفا شد. سلسله شيبانيد بخارا بعد از آن به خواجه ملحق شد ، تا زماني كه توسط خاندان كوكند در سال 1802 به دست گرفت ، اما بخارا آن را در سال 1842 دوباره بدست آورد تا اينكه چند دهه بعد به روسيه گم شد.
در سال 1866 ، به دلیل اشغال اکثر آسیای مرکزی توسط امپراتوری روسیه ، این شهر بخشی از استانداری عمومی ترکستان در زمان روسیه تزاری شد. تهدید به خدمت سربازی اجباری در طول جنگ جهانی اول منجر به اعتراض در ژوئیه سال 1916 در این شهر شد که هنگام حمله تظاهرکنندگان به سربازان روسی خشونت بار شد. در سال 1918 هنگامی که ترکستان ASSR برچیده شد ، این شهر بخشی از جمهوری سوسیالیستی اتحاد جماهیر شوروی ازبک شد. در سال 1929 برای به دست آوردن تعداد کافی ساکن برای جمهوری تازه تاسیس اتحاد جماهیر شوروی تاجیکستان شهر خجند ، که عمدتا توسط تاجیک های قومی ساکن بود ، توسط کمونیست های اتحاد جماهیر شوروی از SSR ازبک به SSR تاجیکستان منتقل شد. این شهر در 10 ژانویه 1936 به لنین آباد تغییر نام داد و تا سال 1991 بخشی از اتحاد جماهیر شوروی باقی ماند. با استقلال تاجیکستان ، خوجند به دومین شهر بزرگ کشور تبدیل شد. در سال 1992 پس از تجزیه اتحاد جماهیر شوروی به نام اصلی خود بازگشت. در سال 1996 ، این شهر اعتراضات آشوروف را تجربه کرد که در طی آن شهروندان خواستار کنار کشیدن رئیس جمهور ، امالی رحمونوف شدند. این اعتراضات مردمی در پی اعتراض زندانیان این شهر صورت گرفت ، که بسیاری از آنها به جرم جرائم جزئی به حبس های طولانی محکوم شده بودند و در شرایط نامناسبی زندگی می کردند. این اعتراض منجر به شورش در زندان خجند شد که در آن بین 24 تا 150 زندانی کشته شدند.
در اوایل دهه 2000 بسیاری از ساکنان خجند دسترسی چندانی به آب نداشتند ، و آنچه از آب درآمده اند برای نوشیدن ناامن بوده و مجبور به جوشاندن آن بودند. در سال 2004 ، دبیرخانه امور خارجه سوئیس برای امور اقتصادی و بانک بازسازی و توسعه اروپا برای کمک به بهبود اوضاع ، به 32000 متر آب برای ساکنان و توسعه دسترسی بهتر به آب پیوستند. ساکنان تأمین آب خود را پرداخت می کنند که به نوبه خود به شرکت آب شهری خجند کمک می کند تا همچنان به نوسازی و بهبود خدمات خود ادامه دهد. این پروژه در مرحله سوم توسعه خود است و باید تا سال 2017 به اتمام برسد. در مقایسه با سایر پروژه های آسیای میانه با هدف بهبود دسترسی به آب ، این پروژه موفقیت آمیز قلمداد شده است. فرودگاه خوجند مرتباً پروازهای خود را به دوشنبه و همچنین چندین مقصد بین المللی انجام داده است. همچنین یک مسیر ریلی بین Khujand و Samarkand در ازبکستان در مسیر دوشنبه وجود دارد. این شهر از طریق تونل انزوب به جاده به پنجابنت در دره رودخانه زروشان و همچنین دوشنبه می رسد. از دسامبر 2014 ، ساخت بزرگراه بین پایتخت و خجند در حال انجام است. کارهای ضروری مانند سیمان سازی و نصب تجهیزات تهویه هنوز در داخل تونل Istiqlol ادامه دارد ، پس از آنکه متخصصان این وزارتخانه هنگام تجزیه و تحلیل پروژه 40 میلیون دلاری در ژوئیه ، خطایی را کشف کردند.
آب و هوای خجند
خجند دارای آب و هوای معتدل کویری است. با تابستان های طولانی و گرم و زمستان های کوتاه و سرد. بارش بسیار سبک است و به طور کلی در زمستان و پاییز می بارد.