حیدر آباد

HYDERABAD

درباره شهر

آشنایی با شهر حیدر آباد

حیدر آباد پایتخت ایالت تلنگانا و یکی از شهرهای بزرگ و زیبای هند است. وسعت این شهر ۶۲۵ کیلومتر مربع،که با جمعیتی بالغ بر 6.7 میلیون نفر، از نظر بزرگی و میزان جمعیت ششمین شهر بزرگ و پرجمعیت هندوستان است.

وجه تسمیه

زیربنای احداث حیدرآباد به زمان قطب شاهیان و پیش از احداث آن برمی گردد. در آن زمان شهری با نام گلکنده با جمعیت فراوانی وجود داشت و از آنجایی که سلطان محمد قلی قطب شاه، از این وضعیت ناراضی بود در سال 1000 هجری قمری شهر جدیدی را بنا کرد. این شهر شامل چهار بازار بزرگ، 14 هزار مغازه، چهارطاقی های بلند، بخش مسکونی، عمارت و دولت خانه شاهانه، مسجد و خانقاه و اسلحه خانه بود.

قصر شاه نیز در بخش شمالی شهر قرار داشت.این شهر بنام همسر مورد علاقه شاه، «بهاگ متی»، ابتدا بهاگ نگر نامیده شد ولی بعدها نام آن با الهام از القاب حضرت علی (ع)، حیدرآباد نام گرفت.از آنجاییکه سلطان محمد قلی قطب شاه حیدرآباد را می خواست مانند مشهد در ایران، مقدس کند، اقدام به ساخت مناره کرد و چهارمنار را که دارای مسجد و مدرسه علوم دینی بودند بنا کرد.

طبیعت

آب و هوا حیدرآباد به دلیل قرار گرفتن در منطقه نسبتا استوایی و نزدیکی به خلیج بنگال ،معمولا گرم و مرطوب و حاره ای است.بر همین اساس سردترین دمای این منطقه 18+ است در ماه های خرداد ، تیر و مرداد نیز باران های فصلی شدید می بارد و هرساله خسارات زیادی را وارد می کند.چند رود کوچک در این شهر جاری است که در قسمت شمالی شهر سرشاخه های رود گوداواری و در جنوب رود کریشنا را به وجود می آورند.

فرهنگ مردم حیدر آباد

گروه های مذهبی مختلف اعم از سیک، هند و مسلمان در این شهر با صلح و صفا زندگی می کنند. بر همین اساس زبان های مختلفی اعم از عربی حبشه ای، عربی، فارسی، کناره ایف مراتی، تلوگو و اردو نیز در حیدر آباد رایج است ولی زبان های تلوگو و اردو رایج تر هستند.

اقتصاد

حیدر آباد در گذشته مرکز تجارت الماس و مروارید بوده است از اینرو اغلب آن را بعنوان “شهر مروارید” می شناسند. بخش اصلی فعالیت اقتصادی این شهر، کشاورزی است. بر همین اساس در این منطقه محصولاتی مانند تنباکو، برنج، حبوبات، فلفل، نیشکر و دانه های روغنی کشت می شوند. همچنین این منطقه دارای معادن مختلف زغال سنگ، روی، سرب، مس، کروم، طلا، آهن و منگنز است. صنایع ماشین سازی، هواپیما سازی، کشتی سازی، تجهیزات الکترونیکی و دارو سازی نیز در این شهر جریان دارد.

با این وجود اهمیت امروزه شهر حیدرآباد در هند بیشتر به دلیل وجود زیرساخت‌های علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات و همچنین تکنولوژی‌های نوین است به گونه ای که تقریباً تمام شرکت‌های بزرگ کامپیوتری دنیا از جمله مایکروسافت (بزرگترین شعبه خارج از آمریکای مایکروسافت) در حیدرآباد شعبه دارند.

جاذبه های گردشگری

موزه سالار جنگ

موزه سالار جنگ (Salar Jung Museum) سومین موزه بزرگ هند است که در آن اشیاء قدیمی از سراسر جهان بعنوان نمادی از تمدن‌های گوناگون در جهان در آن گردآورده شده است.

مسجد مکه

مسجد مکه (Mecca Masjid) یا «مکه مسجد» یکی از معروف‌ترین مساجد و بزرگترین مسجد جنوب هند است که در سمت جنوب غربی چار منار واقع شده‌است. بنای این مسجد در سال ۱۰۲۷ه‍. ق/۱۶۱۷م به دستور سلطان محمد قطب شاه آغاز و در زمان ابوالحسن قطب شاه پایان یافت.

قلعه گلکنده

قلعه گلکنده (Golconda Fort) که در زمان سلسله کاکاتیا در سال ۵۳۸ ه‍.ق تأسیس و در زمان قطب شاهیان به عنوان پایتخت برگزیده شد دارای بناها، برج‌ها و استحکامات زیبا و هشت دروازه می‌باشد.

هفت گنبدان

هفت گنبدان قطب شاهی (Qutb Shahi Tombs) مجموعه‌ای است از ۹۲ بنای تاریخی شامل مساجد، مقابر، حمام و دیگر ابنیه تاریخی که آرامگاه برخی پادشاهان سلسله قطب شاهی در آن قرار دارد.

پادشاهی عاشورخانه

پادشاهی عاشورخانه (Badshahi Ashurkhana) یا عاشوراخانه پادشاهی یکی از مهمترین عاشورخانه‌های پرشمار حیدرآباد است.لاد بازار (Lad Bazar) بازاری است که به‌داشتن جواهرات زیبا و النگوهای رنگین هندی مشهور است.

قصر چهار محله

قصر چهار محله (Chowmahalla Palace) قصر چهار محله که در گویش اردو به آن «چو محله» می‌گویند مجموعه‌ای از چهار قصر در کنار یکدیگر هستند که در زمان میرعثمان علی خان بنا شده است.

راموجی فیلم ستی

راموجی فیلم سیتی (Ramoji Film City – RFC) یکی از مراکز بزرگ سینمایی است که در فاصله چند کیلومتری جنوب شرقی شهر حیدرآباد قرار دارد.

دریاچه حسین سگر

دریاچه حسین سگر (Hussain Sagar) یا سد حسین سگر (حسین ساغر) دریاچه و سدی است که در حال حاضر در میان شهر حیدرآباد قرار گرفته در زمان محمد قلی قطب شاه توسط حسین شاه ولی از عالمان دربار قطب شاهیان با هدف جمع‌آوری و استفاده از آب‌های منطقه کوهستانی شمال غرب حیدرآباد (منطقه بانجاراهیلز و جوبلی هیلز) طراحی شد.

قصر فلک نما

قصر فلک نما (Falaknuma Palace) کاخی است قدیمی که در منطقه شهر قدیم در جنوب چهار منار در بالای تپه‌ای بلند قرار دارد این قصر در سال ۱۸۵۰م توسط اقبال‌الدوله نخست وزیر میر محبوب علی شاه نظام ششم سلطنت آصف جاهی جهت اقامت شخصی وی بنا گردید اما در روز افتتاح این قصر، بنای مذکور نظر شاه را جلب نموده و وی دستور خریداری آن را صادر کرد.

مشخصات شهر

کشور: هند

موقعیت