دوشنبه | Dushanbe

مشخصات شاخص

جمعیت: ۷۸۰٬۰۰۰
پیش شماره تلفن: ۳۷(۹۹۲)+
ساعت:

شرح

دوشنبه شهری که تا 80 سال پیش دهکده کوچکی بیش نبود امروزه به پایتخت تاجیکستان بدل شده و شهری نسبتا پیشرفته می‌باشد. این بزرگ‌ترین شهر تاجیکستان هرچند برای خیلی‌ها ناشناخته مانده و در آن اثری از یادمان‌های تاریخی دیده نمی‌شود اما برای طبیعت‌گردان و دوست‌داران طبیعت شهری آرام و ایده‌آل است. این شهر که زمانی جز شهرهای اتحاد جماهیر شوروی بوده، یکی از پایگاه‌های نظامی آنان محسوب می‌شده و از همین‌رو و بر اساس پیش‌بینی‌های جنگ سرد، خیابان‌های آن را بسیار عریض ساخته‌اند تا حتی هواپیماها هم بتوانند در خیابان‌های آن فرود بیایند. ایلیا گشت در این مقاله به معرفی این شهر زیبای تاجیکی پرداخته است.

معرفی شهر دوشنبه

دوشنبه که از نام آن می‌توان فهمید زمانی محل برگزاری دوشنبه بازار در تاجیکستان بوده و مبنای نام‌گذاری آن همین بوده، در سده‌های میانی شومان و در برخی منابع قدیمی‌تر سومان خوانده می‌شده است. در این شهر بازمانده ساختمان‌هایی از سده پنجم پیش از میلاد یافت شده، همچنین در 25 کیلومتری شهر نیز مکانی موسوم به قلعه حصار که قبلا مکان شهر شومان بوده وجود دارد که در واقع دژ یا قلعه‌ای تاریخی است. دولت تزاری روسیه در سال 1868 اداره این روستا را به امیر بخارا واگذار نموده است. بعدها و در سال 1929 به نام استالین آباد شهرت یافت تا اینکه در سال 1961 دوباره نام قبلی خود یعنی دوشنبه را پس گرفت.

گردشگری

پارک رودکی شاعر نامور ایرانی که متولد روستای پنجکت منطقه رودک بوده در اصلی‌ترین میدان شهر قرار گرفته، موزه ملی تاجیکستان، ساختمان انجمن نویسندگان تاجیکستان، بزرگ‌راه پامیر، مسجد مولانا یعقوب چرخی، میدان اسب‌دوانی، باغ گیاه‌شناسی، استودیوی سینمایی و آب‌های گرم گل‌پسته (در ۱۵ کیلومتری شهر) از دیدنی‌های این شهر تاریخی می‌باشند. همچنین چشمه‌های معدنی درمانی به نام شاه‌عنبری که  آب آن در بهبود بیماری‌های بندهای استخوان، دستگاه عصبی و بیماری‌های پوستی مؤثر است در 25 کیلومتری شهر واقع شده‌اند.

آب و هوا

اقلیم حاکم بر این منطقه سرد و کوهستانی است. بارش‌های فراوان در تمام سال وجود دارد و به همین دلیل طبیعتی سرسبز و زیبا را به وجود آورده است.

دیدنی‌ها