حرم امام حسین

Holy Shrine Of Imam Hossainحرم امام حسین

معرفی و تصاویر

همه چیز درباره حرم امام حسین (ع)

حرم امام حسین را باید میعادگاه عاشقان دانست؛ جایی که سالانه میلیون‌ ها زائر در ایام مختلف سال پیاده یا سواره از راه‌های زمینی و هوایی خودشان را به ضریح شش گوشه می‌رسانند تا دلی تازه کنند، اشکی بریزند، ضمیری جلا ببخشند و امام حسین را واسطه کنند تا به خدای خود نزدیک‌تر شوند. اگر این سعادت را داشته‌اید که پیش از این کربلای معلی را از نزدیک ببینید، احتمالاً آداب زیارت و اعمالی که باید در حرم امام حسین علیه السلام انجام دهید را می‌دانید.

حتی اگر تاکنون قسمتتان نشده باشد که به سرزمین عراق پای بگذارید، درباره ادعیه‌ها و زیارت‌نامه‌هایی که توصیه شده است تا در بین الحرمین یا حرم حضرت عباس و امام حسین خوانده شود شنیده‌اید. ما در این مقاله قصد داریم از زاویه دیگری به این حرم نگاه کنیم و درباره تاریخچه، معماری و سبک طراحی حرم امام حسین مطالبی ارائه کنیم. با ما همراه باشید.

اولین آرامگاه امام حسین کجا بود؟

آرامگاه امام حسین علیه السلام در طول تاریخ بارها مرمت و بازسازی شده است. روایات متفاوتی وجود دارد که معتقدند قوم بنی اسد نخستین گروهی بودند که پیکر امام حسین و برخی از شهدای کربلا را به خاک سپردند و در کنار محل تدفین درخت سدره‌ای را غرس نمودند تا نماد این آرامگاه باشد. برخی از افراد معتقد هستند که قوم بنی اسد پس از مدتی نخستین آرامگاه را برای امام حسین بنا کردند. اما بنابر اقوال مشهور نخستین آرامگاه را مختار ثقفی ساخت.

رزرو آنلاین تور کربلا با هواپیما با بهترین قیمت !

اولین ضریح امام حسین را چه کسی ساخت؟

با این حال آنچه به عنوان ضریح شناخته می‌شود و امروزه رایج است که اطراف آرامگاه ائمه اطهار و امامزادگان قرار بگیرد، نخستین بار در دوره اولیه اسلامی ساخته شد. جنس این ضریح از چوب بود و سازنده آن را در تاریخ عضدالدوله دیلمی معرفی کرده‌اند. نخستین ضریح نقره به دستور فتحعلی شاه و همسر ناصرالدین شاه برای حرم امام حسین ساخته شد و نصب گردید. در سال ۱۳۵۵ هجری قمری فردی به نام طاهر سیف الدین داعی مطلق ضریحی از جنس نقره خالص با ابعاد مشخص طراحی کرد و ساخت و در آرامگاه امام حسین قرار داد.

این ضریح تا سال 1391 در حرم امام حسین نصب بود و اکنون به شکل تکه تکه شده یا پازلی در موزه نگهداری می‌شود. هر قطعه دارای کد منحصر به فردی است که قابل جابجایی و انتقال نباشد. در سال 91 شمسی استاد محمود فرشچیان ضریح جدید امام حسین را طراحی کردند که با جزییات معماری حرم سازگار است و از نظر هنری بسیار زیبا و باشکوه است.

اولین گنبد حرم امام حسین

گنبد حرم امام حسین در طول تاریخ بارها مورد مرمت و بازسازی واقع شده است که در این رویداد ستاد بازسازی عتبات عالیات کشورمان نیز نقش مهم و سازنده‌ای داشته است. نخستین گنبد بر فراز آرامگاه امام حسین علیه السلام را بنی عباس ساختند. در دوره‌های بعدی آل بویه، صفویه و قاجار نیز هر کدام به سهم خود در بازسازی، مرمت و توسعه حرم و گنبد نقش داشتند. حتی در همین سال‌های اخیر نیز گنبد حرم امام حسین باز هم مورد بازسازی و توسعه قرار گرفت و جالب است بدانید که این گنبد بزرگ‌ترین گنبد طلایی در جهان اسلام است، با ۲۷ متر ارتفاع و ۱۷ متر قطر.

رزرو بهترین هتل های کربلا آنلاین و با قیمت مناسب !

اولین مناره حرم امام حسین

گنبد و مناره به عنوان نماد بناهای مذهبی در معماری اسلامی شناخته می‌شوند و علاوه بر اینکه در زیبایی بنا نقش دارند، در هدایت و راهنمایی زوار نیز حائز اهمیت هستند. معمولاً مناره‌ها در اطراف گنبد یا ورودی درب هر صحن قرار می‌گیرند و برای تزیین آن‌ها از انواع هنرهای خطاطی، کاشی کاری، گچبری و تزیینات قرآنی استفاده می‌شود. نخستین مناره‌های حرم امام حسین در دوران آل بویه ساخته شد و در دوره صفویه و قاجار مورد بازسازی و توسعه قرار گرفت.

ایوان های حرم امام حسین

حرم امام حسین علیه السلام دارای چهار ایوان است که هر کدام متعلق به دوره‌های تاریخی متفاوتی هستند. ایوان جنوبی یا ایوان طلا را باید بزرگ‌ترین قدیمی‌ترین ایوان حرم دانست که دارای ۳۶ متر طول و ۱۲ ستون است. در ابتدا برای ساخت ستون‌های این ایوان از چوب جنگل‌های هند استفاده شده بود.
ایوان غربی حرم توسط ناصرالدین شاه قاجار ساخته شد و به ایوان ناصری نیز شهرت دارد. ایوان شمالی را شاه صفی ساخته و به همین دلیل به ایوان صافی الصفا مشهور شده است. ایوان لیلو هم جایی است که در قدیم درویشان در آن تکیه برگزار می‌کردند.

طراحی و معماری حرم امام حسین

ارادت مردم دنیا به امام حسین فقط مختص شیعیان نیست، بلکه هر کسی با هر دین و آیین و منش و تفکری که دارد به آزادگی و ایثار حسین بن علی و خاندانش تعظیم می‌کند. بنابراین نمی‌توان به حرم امام حسین تنها به چشم یک بنای مذهبی نگاه کرد. این حرم به طور همزمان بیانگر شور و نشاط دینی، احساسات مذهبی، زیبایی‌های هنر و معماری و وقایع تاریخی است. خوشبختانه هنرمندانی که در طراحی و ساخت حرم مطهر دست داشتند، تمامی این مؤلفه‌ها را در نظر گرفته‌اند، به طوری که هنگامی که پا به صحن و رواق‌های حرم می‌گذارید، بیش از اینکه احساس کنید صرفاً در یک بنای مذهبی یا تاریخی حضور دارید، تحت تاثیر آرامش، شوق، عشق، زیبایی و معنویت قرار می‌گیرید.

طراحی و معماری حرم به گونه‌ای است که نه فقط جلوه‌گاه هنر هنرمندان، بلکه القاگر احساسات روحانی، شکوه و ایثار باشد. تلفیق رنگ‌های قرمز، فیروزه‌ای طلایی با آینه کاری‌ها، کاشی‌کاری‌ها، خطاطی‌ها و گچبری‌ها، نور و شهادت و رستگاری را در ذهن تداعی می‌کنند. هر گوشه از حرم انگار روایتگر قصه‌ای از واقعه بزرگ کربلاست. کافی سکوت کنید و دلتان را روانه کنید تا با گوش جان این داستان‌ها را بشنوید. در طراحی و معماری حرم امام حسین می‌توانید معماری ایرانی را به وضوح تماشا کنید، هنر اعراب را به نظاره بنشینید و با احساسات هنرمندان معاصر همذات پنداری کنید.

رزرو تور کاظمین با تضمین بهترین قیمنت !

جمع بندی

حرم امام حسین، مغناطیس و جاذبه‌ای دارد که هر دل آماده‌ای را به سوی خود می‌خواند. از همان مزار ساده‌ای که قوم بنی اسد ساختند گرفته تا آرامگاهی که مختار بنا نهاد تا شکوه و جلال گنبد طلای امروزی، هر خشت و سنگ و آجر از این حرم، حامل پیام ایثار و عشق و ایمان است.

مشخصات

موقعیت جغرافیایی

فاصله تا مراکز نزدیک
    نشانی :

    عراق، کربلا، انتهای خیابان‌القبله