
قلعه آگرا هند | Agra Fort India
شرح
قلعه آگرا یا لال قلعه که همچنین به قلعه سرخ یا حصار سرخ نیز مشهور است؛ در شهر آگرا هند و در شمال بنای مشهور تاجمحل، واقع شدهاست. این بنا که قدمت آن به سدهٔ شانزدهم میرسد به همراه تاج محل از جاذبههای گردشگری این شهر بهحساب میآید. با وجود تاج محل در شهر آگرا،شاید قلعه ی آگرا ، که یکی از بهترین قلعههای مغولی در هند است ، آن چنان که باید خودنمایی نکند .
معماری داخلی قلعه آگرا
قلعه آگرا هند مستحکم از سنگ ماسه سرخ رنگ با دیوارهایی به طول ۵/۲ کیلومتر، شهر سلطنتی گورکانیان را در خود جای دادهاست. این منطقه شامل تعداد زیادی کاخ افسانهای، از جمله کاخ جهانگیر و خاص محل که توسط شاه جهان ساخته شدهاست و شامل سرسرای تماشاگران مانند دیوان خاص و دو مسجد بسیار زیبا میشود. مساحت محصور در قلعه ۹۴ هکتار است. طرح قلعه آگرا به شکل نیم دایره بوده که وتر آن به موازات رودخانه است و دیواره های آن ارتفاعی بیش از هفتاد پا دارند. برج و باروهای دوتایی با پایه هایی عظیم در اطراف قرار میگیرند. چهار دروازه در چهار طرف قلعه وجود دارند که یکی رو به رودخانه باز میشود.
برخی مورخین معتقدند قلعه آگرا هند ابتدا متعلق به دودمان لوریس بوده و در سدهٔ شانزدهم میلادی به وسیله اکبر پادشاه بزرگ گورکانی تصرف شدهاست. اکبر در دوره حکومت نسبتاً طولانی خود مرکز حکمرانی را از دهلی به اگره تغییر داد و قلعه آگرا یا ارگ یکی از ارکان حکومتی او بود.
چنانچه از بناهای این دوران برمیآید اکبرشاه علاقه زیادی به سنگ ماسه سرخ داشت و برای عمارتهای این بنا از این سنگ استفاده کرد به همین دلیل امروزه به آن قلعه سرخ یا ارگ سرخ آگره نیز گفته میشود که نباید با قلعه سرخ در دهلی اشتباه گرفت.
ظاهر و ساختار کنونی قلعه توسط مغولها ساخته شده است گرچه بنای اصلی دست کم از قرن ۱۱ میلادی موجود است. پیش از آن آگرا تنها قلعهای آجری بود که توسط راجا بادل ایجاد و نگهداری شده بود.
تاریخچه قلعه آگرا هند
نخستین بار در سال ۱۰۸۰ پس از میلاد، در متون تاریخی به قلعه آگرا اشاره شده است. در آن هنگام بود که سپاهی از غزنویان این قلعه را به تصرف خود درآورد. اسکندر لودی، اولین سلطان ساکن دهلی بود که محل زندگی خویش را به قلعه آگرا
تغییر داد و در آن سکونت گزید. وی کشور را از همین قلعه اداره میکرد و شهر آگرا نیز به اهمیتی همچون دومین پایتخت کشور دست یافته بود. پس از او پسرش، سلطان ابراهیم لودی نیز در همین قلعه به فرمانروایی خود ادامه داد و در طی ۹ سال حکومت او چندین قصر، چاه آب و یک مسجد به قلعه آگرا اضافه شدند.
جنگ مغول ها و قلعه آگرا هند
در سال ۱۵۲۶ مغولها در طی جنگی با ابراهیم لودی او را شکست داده، قلعه را به تصرف درآورده و توانستند گنجینهی عظیمی از جواهرات همچون الماس کوه نور را به چنگ بیاورند. مغولان در قصر سلطان ابراهیم باقی ماندند و پلکان بینظیری را به آن اضافه کردند.