آداب مخصوص زیارت امام حسین(ع)
برای زیارت امام حسین (ع) نیاز به اعمال باطنی و ظاهری است. اعمال باطنی، همان نیت است. در واقع حضور قلب، شوق رسیدن و در نظر گرفتن حاجات. اما اعمال ظاهری حرم امام حسین شامل ادای غسل، پوشیدن لباس پاکیزه، سکوت، آرامش، تقرب، وضو و گرفتن و اذن دخول است. ما در این مقاله قصد داریم به اعمال زیارتی حرم امام حسین، فضیلت و آداب و زیارت نامه ها بپردازیم.
بهترین زمان برای بجا آوردن اعمال زیارتی حرم امام حسین
هر زمان که به کربلا مشرف شدید، میتوانید اعمال حرم امام حسین را انجام داده و ثواب آن را نثار وجود خودتان و نزدیکانتان نمایید. اما زیارت در برخی مناسبتها، فضیلتی چند برابر دارد. از جمله این مناسبتها میتوان به روز عرفه، اربعین، نیمه شعبان، عاشورا و عید فطر اشاره کرد.
رزرو تور کربلا لحظه آخری و ارزان با پشتیبانی 24 ساعته
آداب زیارت امام حسین
برای زیارت امام حسین ع آدابی وجود دارد که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• نیت و تمرکز کنید؛ از آنجایی که در اسلام بارها تاکید شده است که ملاک تعیین حق و باطل یک عمل، نیت و ندای درونی است، نیاز است تا زائر پیش از انجام اعمال حرم امام حسین، حضور قلب داشته باشد، نیت زیارت کند و ذهن خود را از تمام تقیدهای دنیوی پاک نماید. بنابراین اخلاص و معرفت را باید گام نخست دانست.
• غسل و طهارت؛ انجام غسل زیارت پیش از حضور در حرم امام معصوم توصیه شده است. طبق نظر برخی فقها، غسل زیارت مستحب است، اما برخی دیگر معتقدند این غسل باید با امید ثواب انجام شود و نوع آن را رجا میدانند.
• پوشیدن لباس تمیز و نو: همان گونه که در دیدار با یک شخص مهم و یا برای حضور در یک جلسه رسمی نیاز است تا از مرتب بودن سر و وضعتان اطمینان حاصل کنید، برای حضور در حرم ائمه هم پوشیدن لباس تمیز و نو، نشانه احترام و ادب است.
• اذن دخول: زائر باید متوجه باشد در چه بارگاهی قدم میگذارد. بنابراین باید با خضوع و خشوع خود را مهیا کند، دست بر سینه، با سلام و ادب، اذن دخول بخواند و با ادب و احترام به بارگاه وارد شود.
• خواندن زیارتنامه و ادای نماز: خواندن زیارت نامهها و دعاهای وارده، گزاردن دو رکعت نماز، زیارت ضریح و دعا زیر قبه از دیگر آدابی است که زائر باید به جای بیاورد.
اعمال زیارتی حرم امام حسین
وقتی زائر با حضور قلب، خودش را به حرم سید شهیدان میرساند، گویی زمام از حرکت باز میایستد. اینجا همان جایی است که پاها دیگر از مغز فرمان نمیگیرند و به دستور دل، خودشان حرکت میکنند. پس هنگامی که قدم بر آستان جانان گذاشتی؛ اعمال حرم امام حسین را انجام بده:
سلام دادن
دست بر سینه بگذار و تعظیم کن. السلام علیک ای آن کسی که در میان تمام نمازها، توسلها و توکلهایم، تنفس در هوایت را آرزو میکردم. اجازه بده اشکهای گرمت روی گونه بلغزند و در برابر امام بر زمین بیفتند. آنگاه سرت را بلند کن و به گنبد نگاه کن. سینه را صاف کن و از عمق وجودت سلام بده. بگذار میان جانت و نگاه امام، پلی ساخته شود.
زیارت نامه خواندن
یک گوشه دنج برای خودت دست و پا کن. زیارت نامههای توصیه شده را بخوان. زیارت عاشورا، زیارت وارث، ناحیه مقدسه یا زیارت اربعین. فرق نمیکند کدام یک را انتخاب کنی. انتخابت هر کدام که باشد امکان ندارد در لابلای دعا دلت نلرزد، آه از نهادت برای مظلومیت اهل بیت پسر پیامبر بر نخیزد و چشمانت تر نشود.
گریه و ذکر مصیبت
یک عمر در محرم و صفر، سحرها و افطارهای رمضان، شب های قدر و فاطمیه و هر مناسبتی که پیش آمده، یاد واقعه کربلا افتادی و بر اهل حرم امام اشک ریختی. اکنون وقت آن است که دل را به دلدار بسپاری. از اعمال حرم امام حسین گریه و ذکر مصیبت است. در دستههای کوچک عزاداری شرکت کن یا به برنامههای ویژه صحنها بپیوند و دلی صفا بده.
بهترین قیمت رزرو تور بغداد با اقامت در بهترین هتل ها
نماز و توسل
نماز زیارت بخوان و به امام توسل کن. به نیابت از عزیزانت که در قید حیات هستند یا دستشان از دنیا کوتاه است، نماز بخوان و بغضها، آرزوها و خواستههایت را از امام بخواه.
ادای صدقه
هر چقدر زائر از یادآوری آنچه در کربلا بر امامش گذشته درد میکشد، وجود نازنین امام زمان هم دچار تالم است. برای سلامتی امام حاضر، صدقه کنار بگذار. نذری را فراموش نکن. از خیرات برای درگذشتگان گرفته تا چند دانه شکلات به زوار. همین چیزهای به ظاهر بی اهمیت پلی میشوند برای برآورده شدن حاجات بزرگ.
زیارتنامه های حرم امام حسین
از مهمترین اعمال زیارتی حرم امام حسین، خواندن زیارتنامههاست. پیشتر نیز گفتیم که انتخاب با خودتان است. میتوانید زیارت عاشورا را انتخاب کنید که هم لعن و نفرین در آن است و هم درود و سلام. هم آه و درد در آن است و هم اشک و فریاد.
یا میتوانی زیارت وارث را انتخاب کنی و یک بار دیگر به خودت افتخار کمی که در محضر مردی هستی که وارث تمام پیامبران الهی بوده و تو، شیعه و پیرو مشی و مکتب پدر چنین آزادمردی هستی. اگر انتخابت زیارت ناحیه مقدسه باشد هم که چه بهتر. فکرش را بکن، مدح امامت را بگویی از زبان امام حی و حاضر. این زیارتنامه میتواند حسابی داغ دلت را تازه کند و از تو یک منتظر ظهور واقعی بسازد.
سخن پایانی
سفر به کربلا، صرفا یک سفر سیاحتی و زیارتی نیست. فرصتی است برای خودشناسی و دین شناسی. فرصتی برای خلوت کردن با خود و فکر کردن به این نکته که واقعا اگر من در آن دوران بودم از چنین معرفت و ایمانی برخوردار بودم که امامم را یاری کنم؟! یا مانند بسیاری از مدعیان دروغین او را تنها رها می کردم. انجام اعمال حرم امام حسین صرف نظر که بیانگر عشق و ارادت به سرور شهیدان است، باعث تزکیه نفس و تعالی روح خواهد شد.