
سامرا | Samarra
شرح
کلمه سامرا دگرگونشده عبارت «سُرِّ مَن رَأیٰ»؛ به معنای «شاد شود هر که آن را بدید» است. شهر سامرا در کشور عراق، در استان صلاحالدین و در کنار رود دجله قرار گرفته است. این شهر یکی از شهرهای زیارتی شیعیان است و مسجد جامع و مسجد و حرم عسکریین دو بنای مشهور آن هستند. با ایلیا گشت همراه شوید.
معرفی شهر سامرا
حرم مطهر امامین عسکریین در شهر سامرا قرار دارد و این شهر را به یکی از مهمترین شهرهای زیارتی شیعیان در عراق تبدیل کرده است. این شهر در بین شهرهای تکریت و بغداد و در ۱۲۵ کیلومتری شمال شهر بغداد جای گرفتهاست. این شهر تاریخی دیرینه دارد و علاوه بر مرقد مقدس امام هادی و امام حسن عسگری علیهما السلام، قبور مطهر دیگری از جمله نرجس خاتون، مادر امام زمان علیه السلام هم در این شهر میباشد. همچنین محل تولد امام مهدی (عج) امام دوازدهم شیعیان نیز در این شهر است.
تاریخچه
معتصم خلیفهٔ عباسی، دستور ساختن شهر را داد و پس از اتمام در سال 221 هجری قمری به آنجا نقل مکان کرد. بدین ترتیب پایتخت خلافت از شهر بغداد به سامرا منتقل شد. این شهر طی مدت سه دهه پایتختی، بين سالهای 221 تا 276 هجریقمری، توسعه فراوانی یافت و تعداد زیادی کاخ و تفریحگاه و مسجد در این شهر ساخته شد و به اوج شكوفايي و جلال خويش رسيد. به دستور معتصم ديوار بزرگ و محکمي از آجر پيرامون شهر و قصري براي سكونت وی ساختند و در كنار آن بازار، كاروانسرا و مسجد برپا كردند و به سردارانش دستور داد تا برای خود عمارتي بنا كنند. در دو سمت رود هر يك از خليفه ها كاخها و بناهاي زيبايي ساختند. كاخ هاي متصل به شهر تا هفت فرسنگ در امتداد رودخانه جاي داشتند. در سمت غرب دجله هم كاخ ها و بنا هاي زيادي ساخته شد.
شهر سامرا هنگام مرگ معتصم به اندازه شهر بغداد باشكوه و آباد بود و با آن رقابت میکرد.
مسجد جامع سامرا
به دستور متوکل خلیفه عباسی در سال ۲۳۷ هجری قمری، مسجد جامعی در این شهر ساخته شد که در آن زمان بزرگترین مسجد در جهان بود. مناره آن مسجد که ” ملویه ” نام دارد، ۵۲ متر ارتفاع دارد و به صورت مخروطی و مارپیچی با سطحی شیبدار ساخته شده است. منارهٔ این مسجد جامع شهرت ویژهای در دنیا دارد. امروزه به این مسجد ” جامع المتوکل ” نیز میگویند. متوکل عباسی اهمیت زیادی به معماری و شهرسازی میداد و همین باعث شد تا شهر سامرا دارای بناهای تاریخی مهمی باشد.