
بمبئی | مومبای | Mumbai
شرح
«بمبئی» با نام جدید «مومبای» پایتخت ایالت ماهاراشترا از بزرگترین و پرجمعیتترین شهرهای کشور هند است. این شهر بزرگترین بندر هند در سواحل غربی این کشور است. انگلیسیها بمبئی را دروازه هند محسوب میکردند از این رو بسیاری از بخشهای حکومتی خود را در این شهر قرار دادند. بناهای انگلیسی به جای مانده از آن دوران از جاذبههای اصلی گردشگری این شهر است. شرکتهای تجاری مهم هند در این شهر قرار دارند به همین دلیل مومبای پایتخت تجاری هند نام گرفته است.
معرفی بمبئی
معنای بمبئی در زبان هندی ساحل خوب است. استعمارگران پرتغالی این نام را روی این شهر نهادند. نام این شهر در سال ۱۹۹۶ ، به مومبای تغییر کرد. مومبای نام یکی از خدایان زن هندی است. اما غیر از هندوستان این بندر بزرگ همچنان به بمبئی معروف است.
این شهر مرکز بانکداری، مبادلات مالی، بازرگانی و صنعت کشتی سازی هند است و شاهراه ارتباطی هند با ایران و جهان عرب محسوب میشود. بمبئی مرکز تولید پارچه و البته فیلم های سینمايی شبه قاره هند است که همه آن را با نام بالیوود می شناسیم.
وضعیت سیاسی و اقتصادی
یک سوم سهم درآمد مالیاتی کشور هند و بیش از ۵۰ درصد مالیات گمرکی و یک پنجم مالیات بر تولید و حدود یک ششم ارزش تولیدی کشور را شهر بمبئی به خود اختصاص داده است.
۸۰ سرکنسولگری در این شهر قرار دارد که ۴۰ سرکنسولگری آن رسمی است و تعداد ۱۳ سرکنسولگری مربوط به کشورهای اسلامی و مابقی توسط سرکنسول های افتخاری اداره می شود.
فعالیت های اقتصادی و سیستم بانکی هند در این شهر متمرکز شده است. تمام بانکهای معتبر، موسسات مالی و شرکتهای بیمه در این شهر دفتر مرکزی خود را قرار داده اند.
۴۴ درصد ترافیک دریایی کشور هند در بندر بمبئی بارگیری و تخلیه می شود. در بندر بمبئی چهار اسکله تخلیه و بارگیری نفت خام وجود دارد.
شهر بمبئی مهم ترین مرکز تجارت الماس به شمار می رود. بیش از ۷۵۰۰۰ نفر در این شهر از فعالیتهای مربوط به الماس امرار معاشق می کنند.
صنعت فیلم هند در بمبئی متمرکز شده است و تولید هزار فیلم در سال در مرکز سینمایی آن یعنی بالیوود انجام میشود. بالیوود علاوه بر تاثیرات اقتصادی نقش عمده ای در فرهنگ این شهر و کشور هند و حتی کشورهای همجوار بهعهده دارد.
تضاد طبقاتی
می توان در این شهر شدیدترین جلوههای تضاد طبقاتی جامعه هند را یافت. صاحبان ثروتهای سرشار در این شهر درحالی زندگی می کنند که تودههای فقیری که حتی قادر به سیر کردن شکم خویش نیستند کمی آن طرف تر در کپر خود به سر میبرند. بیش از نیمی از جمعیت شهر، در حصیر آبادها و حلبی آبادها به تیرگی روزگار می گذراند.