اتیوپی یا جمهوری دموکراتیک فدرال اتیوپی با 1100 هزار کیلومتر مربع وسعت و 100 میلیون جمعیت دومین کشور بزرگ آفریقاست که هیچوقت تن به قبول استعمار نداده و همیشه مستقل و آزاد بوده است. همسایه های این کشور در شمال اریتره، در غرب سودان و سودان جنوبی، در شرق و جنوب شرقی سومالی، در جنوب جیبوتی و کنیا هستند.
از قبایل متعددی که در دنیا شناخته شده است، می توان به قبیله سورما اتیوپی اشاره کرد. قبیله ای که با پخش تصاویری از مردمش در دنیا همگان را به تعجب واداشت. این قبیله که در دره اومو در کشور فقیر اتیوپی زندگی می کنند، امروز تبدیل به موضوعی برای صحبت، عکاسی و حتی جذب گردشگر در تمام دنیا شده اند. همچنین اگر با دنیای مد و فشن آشنایی دارید، شاید باورتان نشود که مردم این قبیله را می توان یکی از سردمداران فشن و مد دانست.
به مردم قبیله سورما، سوری می گویند. آن ها بخشی از قبیله سورما هستند که به خاطر لب های سینی مانندشان مشهورند. در طول دوران برده داری، قبیله سورما اتیوپی برای اینکه توسط برده فروشان عربی و شکارچیان برده، دستگیر نشوند و به عنوان برده فروخته نشوند، در میان لب های خود، صفحات بزرگی قرار دادند تا خود را از قیافه بیندازند. در نتیجه توسط برده فروشن دستگیر نمی شدند. پس از گذشت زمان، این عمل تبدیل به نوعی زیبایی در میان قبیله شد و در نهایت در فرهنگ این مردم جای گرفت.
آب و هوای دره ی اومو که این قبیله در آن زندگی می کند، بی نهایت گرم است، بنابراین پوشیدن لباس برای مردم موضوعی اختیاری است. بنابراین کودکان این قبیله به جای اینکه لباس های زیبایی که به این ناحیه آورده می شود را بپوشند، بدن خود را با رنگ های طبیعی گچ و دیگر رنگ هایی که در کنار رودخانه می یابند، رنگ می کنند.
این قبیله The Suri در قسمت غربی دره اومو Omo Valley و در ۲۰ کیلومتری مرزهای سودان Sudanese زندگی می کنند. در حقیقت ۳ نوع قوم در میان قبیله سورما وجود دارد. این ۳ قوم به نام های سوری Suri، مئن Me’en و مورسی Mursi معروف هستند. این اقوام در جنوبی ترین ناحیه اتیوپی زندگی می کنند. نام قبیله سورما اتیوپی به مجموع این سه قوم گفته می شوند و جمعیتی در حدود ۱۸۶۸۷۵ نفر را در جنوب غربی کشور اتیوپی در برمی گیرند.
تمام هر ۳ قوم این قبیله فرهنگی مشابه با هم دارند. قوم مورسی اما مشهورترین قوم در میان این قبیله بوده که در دره اومو زندگی می کنند. دلیل اصلی مشهور بودن و محبوبیت آن ها، نوع تزئینی است که زنان این قوم برای زیباسازی خود انتخاب کرده اند. زنان قبیله سورما اتیوپی حلقه ها و صفحه های بزرگی را درون گوش ها یا لبان خود جاسازی می کنند. هر دختر جوان سورما لبان خود را می برد و یک صفحه چوبی گرد و صاف را میان لب های بریده شان جای می دهند. پس از اینکه لب ها به اندازه کافی کشیده شد، این صفحه چوبی را با صفحاتی از جنس گل رس و سفالی یا چوبی بزرگتر عوض می کنند. حتی گاهی مجبور می شوند که دو تا ۳ تا از دندان های جلویی را برای این کار بکشند.
بعضی از زنان بالغ می توانند صفحه ای با ۳۰ سانتی متر قطر را در میان لب های خود قرار دهند. جذابیت زن های قبیله سورما اتیوپی با اندازه این صفحات برآورد می شود. همچنین کودکان قبیله برای اینکه خود را زیبا سازند، بدن خود را با خاک های رودخانه که به رنگ خاکستری هستند، رنگ می کنند. گاهی از وسایل دست ساز برای تزئین بدن خود استفاده می کنند و برای این کار با یکدیگر به رقابت می پردازند.
زنان قبیله سورما اتیوپی زمانی که می خواهند برای مردانشان غذا سرو کنند یا زمانی که خود را برای مراسمات مذهبی و آئینیشان آماده می کنند، این صفحات را در میان لب هایشان می گذارند. در دیگر مواقع می توانید آن ها را بدون این صفحات میان لب ها ببینید. در این مواقع بعضی از لب های زنان، گاهی تا پایین چانه آن ها آویزان شده است. همچنین آن ها، برای غذا خوردن باید این صفحات را از میان لب بردارند. مردان قبیله سورما اتیوپی نیز خود را با رنگ های سفید رنگ آمیزی می کنند. با اینکه انجام این اعمال برای زنان این قبیله اجباری نیست اما اکثرا زنان و دختران آن را انجام می دهند و پذیرفته اند.
مردان جوان قبیله و کسانی که می خواهند به سن بلوغ برساند، ماه ها و هفته ها در خارج از روستا و با گله های خود سپری می کنند. در طول این دوران، این جوانان از شیر گله های گاومیش خود که با خون مخلوط شده است می خورند. برای اینکه خون را با شیر مخلوط کنند، در میان گردن گاوها زخمی کوچک ایجاد می کنند و خون او را به درون کاسه می ریزند. همچنین این افراد بدن های خود را با خاک رس سفید رنگ می کنند. اگر چه این کار باعث زیبا شدن بدن های جوان ها می شود اما دلیل اصلی آن ایجاد احترام همراه با نوعی تهدید برای دیگر افراد جوان قبیله است. همچنین نقاشی کردن بدن در یکی از مراسمات مذهبی قبیله سورما اتیوپی بسیار اهمیت دارد.
در این قبیله به پسرانی که سنی کمتر از ۸ سال دارند، تگای (Tegay) گفته می شود. این کودکان تا سن ۸ سالگی برای نگهداری گله گاوها کمک می کنند. به پسران بزرگتر کارهای سنگین تری داده می شود و به آن ها رورا (Rora) گفته می شود. کمتر پیش می آید که جوانان به سال های بین ۲۰ تا ۳۰ سال برسند. بسیاری از آن ها قبل از آن به دلیل گرسنگی یا شلاق ها و خونریزی زیاد می میرند. تصمیم گیری راجع به زندگی جوانان بر عهده مردان قبیله سورما اتیوپی است و در این مجامع زنان حق حرف زدن ندارند. با این حال، زنان قبل از این مراسم نظرات خود را به رئیس قبیله و مردان می گویند. این جلسات توسط رئیس بزرگ قبیله سورما اتیوپی که کومورو (Komoru ) نام دارد، اداره می شود.
هر مرد میانسال در قبیله سورما اتیوپی گله گاوی با ۳۰ تا ۴۰ گاو دارد. این گاوها تنها برای مراسمات مذهبی کشته می شوند. هر جوان قبیله برای گاو خود نامی انتخاب می کند و وظیفه نگهداری از آن را به عهده دارد. تعداد گاوهای هر فرد برای موقعیت او در این قبیله بسیار ارزش دارد. به عنوان مثال اگر جوانی بخواهد ازدواج کند باید حداقل ۶۰ راس گاو داشته باشد تا بتواند آن ها را به عروس خود هدیه دهد.
منبع: dailymail.co.uk