ممنوع الخروج به کسی میگویند که بنا به هر دلیل سسیاسی، اقتصادی، شکایتی و … اجازه خروج از کشور را ندارد. اما چگونه بفهمیم ممنوع الخروج هستیم یا خیر ؟ با ایلیاگشت همراه باشید تا پاسخ ایین سوال را پیدا کنید. کسی که ممنوع الخروج است نمی تواند از کشور خارج شود از طرفی، یکی از ابهاماتی که در جریان ممنوع الخروج کردن افراد وجود دارد این است که این حکم در هنگام صدور به افراد گفته نمی شود برای همین شخص در هنگام سفر خارجی نمی داند که آیا ممنوع الخروج هستند یا نه؟! پس افرادی که نسبت به ممنوع الخروجی خود شک دارند باید قبل از سفر مطمئن شوند که آیا می توانند از کشور خارج شوند. شاید ندانید برای اطلاع از ممنوع الخروجی باید چه کار کنید؟
همانطور که گفتیم بعد از ابلاغ ممنوع الخروجی این حکم به فرد گفته نمی شود و افراد در هنگام سفر خارجی نمی دانند که آیا ممنوع الخروج هستند یا نه؟! پس اینجاست که این سوال پیش می آید که چگونه می توان از ممنوع الخروجی اطلاع پیدا کرد؟
- گاهی فرد تمام کارهای سفرش را انجام داده و در فرودگاه متوجه ممنوع الخروجی خود می شود و تمام برنامه هایش نقش بر آب می شود! برای جلوگیری از این اختلال، کسانی که می خواهند سفر خارجی داشته باشند می توانند به اداره گذرنامه بروند و با ارائه اصل پاسپورت مطلع شوید که آیا ممنوع الخروج هستید یا نه؟
- اما یک راه ساده تر! به تازگی افراد می تواند از طریق اینترنت هم به ممنوع الخروجی خود پی ببرند. از تیرماه ۹۷ سازمان ثبت اسناد و املاک کشور سامانهای را برای استعلام آنلاین ممنوعیت خروج مسافران راهاندازی کرده است. برای این کار باید به سایت ssaa.ir بروید و با وارد کردن کد ملی، وضعیت ممنوع الخروجی تان را چک کنید.
چه کسانی ممنوع الخروج می شوند؟
تا حالا برایتان این سوال پیش آمده که چه کسانی حق خروج از کشور را ندارند و چگونه حکم ممنوع الخروجی یک نفر لغو می شود؟ طبق ماده ۱۷ قانون گذرنامه، دولت میتواند طبق ضوابط و مقرراتی که در آئیننامه تعیین میشود از صدور گذرنامه و خروج افرادی جلوگیری کند. پس با استناد به این ماده دولت اجازه دارد تا بنا به تقاضای طلبکار مانع خروج بدهکاران اجرایی از کشور شود، اما تا کی؟ تا وقتی که بدهکار بدهی خود را پرداخت و یا رضایت طلبکار را جلب کند. طبق ماده ۱۳۳ قانون آئین دادرسی کیفری بسته به اهمیت و علت جرم، دادگاه می تواند از خروج متهم از کشور جلوگیری کند. زمان اعتبار این قرار شش ماه یکبار می باشد، اما اگر از نظر دادگاه لازم باشد میتواند آن را هر شش ماه یکبار تمدید کند. بعد از ابلاغ این قرار فرد ممنوع الخروج تا ۲۰ روز وقت دارد که در دادگاه تجدید نظر استان اعتراض کند.
۵ دلیل برای ممنوع الخروجی
بطور کلی 5 دلیل بزرگ برای ممنوع الخروجی وجود دارد به عبارتند از :
- بدهکاران قطعی مالیاتی
- بدهکارانی که به خاطر حکم قطعی دادگاه یا صدور اجرائیه در اجرای ثبت سازمان ثبت اسناد و املاک، بدهکار شناخته شده اند.
- افرادی که در خارج از ایران به خاطر تکدی ولگردی، سرقت، کلاهبرداری و هرعنوان دیگری دارای سوءشهرت هستند.
- کسانی که سفرشان به خارج از کشور به تشخیص مقامات قضایی مغایر با مصالح جمهوری اسلامی ایران است، آن ها به دلیل اعلام کتبی مقامات قصایی نمی توانند از کشور خارج شوند.
- افرادی که دریافت پاسپورت و خروج از کشور آنها به اراده فرد دیگری مانند (پدر، شوهر و…) است.