ایاصوفیه یکی از مساجد قدیمی در شهر استانبول ترکیه است. این مسجد در طول تاریخ، دستخوش حوادث و تغییرات بسیاری شدهاست. از زلزله گرفته تا تغییر به واسطۀ قدرتهای مذهبی! جالب است بدانید که ایاصوفیه در ابتدا یک کلیسا بوده و بعدها کاربری آن به مسجد تغییر یافته است. در حال حاضر ایاصوفیه به موزهای دیدنی تنبدیل شده و هرساله گردشگران زیادی را به سوی خود میکشاند. در ادامه با ایلیا گشت همراه شوید و در مورد قدرت شفابخشی ایاصوفیه بیشتر بدانید.
تاریخچه مسجد ایاصوفیه
تاریخچۀ ساخت بنای ایاصوفیه به سال ۵۳۲ تا ۵۳۷ بعد از میلاد مسیح بازمیگردد. زمانیکه امپراطور بیزانتین دستور ساخت آنرا داد و این بنای عظیم کلیسای جامع ارتدوکس در آن زمان شد. سالها گذشت و بعد از اینکه قسطنطنیه یا همان استانبول امروزی توسط ارتش ترک های عثمانی فتح شد، این بنای باشکوه به دستور سلطان مهمت دوم به مسجد ایاصوفیه تبدیل شد.
ایاصوفیه تا سال ۱۹۳۱، کاربری خود را به عنوان مسجد حفظ کرد و بعد از آن به مدت ۴ سال بسته شد. این مسجد عظیم در سال 1935 و پس از گذشت چهار سال توسط آتاتورک، بازگشایی و به موزهای دیدنی تبدیل شد.
معماری ایاصوفیه بینظیر است، به طوریکه تا سالهای سال به عنوان بزرگترین کلیسای جامع جهان شناخته میشد. و این برتری تا زمان ساخته شدن کلیسای سنت پیتر در رم، ادامه داشت. معماری زیبای مسجد ایاصوفیه، الهام گرفته شده از معماری مسجد آبی و مسجد سلطان احمد در این شهر است.
زلزله ها
متاسفانه از آنجایی که ایاصوفیه روی گسل قرار گرفته است، تاکنون شاهد زلزلههای زیادی بوده و آسیبهای فراوان دیده است. طوریکه تا کنون چندین و چند بار به صورت جدی مرمت و بازسازی شده است. برای نمونه زمین لرزه هایی که در سال ۵۵۳ و ۵۵۷ بعد از میلاد مسیح روی دادند، باعث بروز خرابیهای جدی در گنبد این مسجد شدند و چندسال بعد زلزلۀ سال ۵۵۸، باعث شد تا گنبد ایاصوفیه به طور کامل فرو بریزد. در این زمینلرزه بخشهای دیگری از جمله محراب بلند مسجد مورد خسارت قرار گرفتند.
قدرت های معجزه آسا و شفا دهنده ی ایاصوفیه
در مورد ایاصوفیه داستانهای بسیار وجود دارد. چاهی در قسمت مرکزی این مسجد قرار دارد که گفته میشود قابلیت شفادهندگی دارد. در گذشته از این چاه برای درمان بیماریهای قلبی و سایر بیماریهای دیگر استفاده میکردند. داستان هم از این قرار بوده که افراد بیمار باید در روزهای شنبه سه نوبت از ان چاه دیدن میکردند و در هر بازدید به اندازۀ یک لیوان از آب درون چاه مینوشیدهاند.
این رسم تا قبل از اینکه ایاصوفیه به موزه تبدیل شود، بسیار پررنگ بود.
ایاصوفیه همچنین دارای ستونی مرمریست که حتی در فصول گرم سال هم مرطوب و نمناک است. در مورد این ستون هم این باور وجود داشته که قدرت شفادهندگی هرنوع بیماری را دارد. در بخش پائینی ستون مذکور صفحات برنزی و یک سوراخ قرار دارد که شخص بیمار باید انگشت خود را درون حفرۀ خیس فرو میکرده و میچرخانده. بعد دستش را روی ناحیۀ بیمار میگذاشته تا شفا بگیرد. گفته شده که یکی از امپراطورهای آن زمان فقط با تکیه دادن به این ستون توانسته سردرد وحشتناکی که داشته را درمان کند.
اگر در زمان حاضر هم به استانبول سفر داشته باشید و از ایاصوفیه دیدن کنید با صف عظیم بازدیدکنندگان مقابل حفرۀ خیس مواجه خواهید شد.