سومالی

سومالی | Somalia

پایتخت: موگادیشو
زبان رسمی: سومالیایی، عربی، اسلاوی (محلی)، ساردنف (محلی)
جمعیت: ۹٬۵۵۸٬۶۶۶
واحد پول: شیلینگ سومالی
ولتاژ: ۱۱۰

شرح

سومالی | Somalia

سومالی یکی از کشورهای ساحلی است که در منطقه شاخ آفریقا در شرق آفریقا واقع شده‌ است و پایتخت آن موگادیشو است. این کشور، قبلاً با نام «جمهوری دمکراتیک سومالی» شناخته می‌شد. 98 درصد مردم این کشور نیز مسلمان هستند.

همسایه ها

این کشور  در غرب با اتیوپی، در شمال و نیمه غربی با جیبوتی، در جنوب غرب با کنیا، در شمال با خلیج عدن و اقیانوس هند در شرق همسایه است.

جغرافیا

این کشور در سواحل شرق قاره آفریقا و بروی خط استوا و قسمت شمالی آن بین خلیج عدن در قسمت شمال و اقیانوس هند در شرق واقع شده‌ است. این کشور به همراه اتیوپی و جیبوتی را معمولاً به عنوان شاخ آفریقا مورد اشاره قرار می‌دهند. 

ارتباطات

پایتخت این کشور دارای یک شبکه نوین ارتباطی ایجاد و توسعه یافته‌ است که شامل سامانه‌های تلفن سلولی محلی با اتصالات بین‌المللی ماهواره‌ای می‌شود. عدم وجود سامانه فراگیر اخذ مالیات باعث برخورداری شبکه ارتباطی این کشور از قیمت هائی نازل گردیده که در سراسر قاره آفریقا قابل رقابت نیستند. کافی نت‌های بسیار زیادی در این کشور به وجود آمده‌اند و علاوه بر آن دو شبکه تلویزیونی و یک فراهم‌کننده سرویس اینترنت نیز به فعالیت مشغول هستند.

اقتصاد

از زمان فروپاشی دولت، سومالی از آنچه محمد زیاد باره آن را «سوسیالیسم علمی» می‌خواند به یک اقتصاد بازار آزاد تبدیل شده‌ است.

سومالی به دلیل مسامحه «جامعه جهانی» بصراحت رشد و نمو یافت. در سومالی “همین نبود دولت به پرورش یک نوع روش عجیب آفریقائی کمک نمود – بخش تجاری کارا و قابل اتکاء که در ملاء عام کنترل مقامات فاسد بر خود را آشکار نمی‌شود. سازماندهی صنایع ارتباطات، ترابری و شرکت‌های کشتیرانی در جهت ارائه خدمت به بخش خصوصی آزاد است. کافی نت‌ها در موگادیشو رشد زیادی داشته‌اند. شرکت‌های خصوصی امنیتی به بازرگانان در حفظ سرمایه‌ها و دارایی‌های ایشان خدمات ارائه می‌کنند.

تحقیق اخیر بانک جهانی به این امر اذعان دارد که: «سومالی در خصوص اعلام نرخ‌های شدید فقر اغراق نموده و در برخی موارد از زیر ساخت هائی مناسب تر از کشورهای ثروتمندتر آفریقا، برخوردار است.» دلیل مسلم این امر آنست که این بانک با دولت مرکزی تحت حمایت یارانه‌ای خود، در چپاول ثروت ملی، همزبان نگشته‌ است.

سرویس‌های ارسال پول به یک صنعت بزرگ در سومالی تبدیل شده‌اند. مردم موفق از گروه‌های یهودیان پراکنده از سراسر جهان که بخاطر جنگ از کشور فرار کرده‌اند، با سالیانه حدود ۲ میلیارد دلار در اقتصاد سومالی شراکت می‌کنند. در غیاب یک بخش بانکداری رسمی، سرویس‌های مبادله وجوه نقد در سراسر کشور رشد یافته و سالیانه از ۵۰۰ میلیون تا ۱ میلیارد دلار را جابجا می‌نمایند. ارتباطات بیسیم بخش دیگری است که به دلیل وجود جنگ تبدیل به نیروی اقتصادی عظیمی در سومالی گردیده‌است. کسی دقیقاً نمی‌داند که حجم اقتصاد و میزان رشد آنچه مقدار است.

گردشگری

برخلاف تصوری که از این کشور می‌رود، سومالی دارای مقاصد گردشگری فوق‌العاده و طبیعت بکر است که علاقه‌مندان به ماجراجویی و هیجان را به خود جذب می‌کند. مشاهده حیات وحش سومالی و تماشای زرافه‌های زیبا تجربه‌ای به یاد ماندنی خواهد بود. کوه شیمبیریس با مناظر خیره‌کننده نیز بلندترین نقطه سومالی است.

مسجد اتحادیه (Union Mosque) در موگادیشو به خوبی فرهنگ اسلامی را در این کشور نشان می‌دهد و مکانی محبوب برای گردشگران است. سواحل سومالی را برای تفریح از دست ندهید. ساحل گریزا و ساحل لیدو، دو ساحل زیبا و تمیز این کشور هستند و با چشم‌انداز فوق‌العاده تصورتان از یک کشور آفریقایی را دگرگون می‌کند. با بازدید از کلیسای جامع موگادیشو نیز معماری ایتالیایی در ذهنتان تداعی می‌شود.

فرهنگ

تقریباً تمام مردم به سومالی که زبان رسمی کشور است، صحبت می‌کنند. اساس این استاندارد از لهجه هائی است که از استان ماداگ نشات گرفته‌اند.

تا سال ۱۹۷۳ یعنی زمانی‌که دستور کاربری یک استاندارد یک‌دست با استفاده از الفبای لاتین توسط شورای عالی انقلاب (اس آر سی) صادر گشت، زبان سومالیایی به‌طور گسترده در نوشتار مورد استفاده قرار نمی‌گرفت. امروزه زبان سومالیایی زبان مورد استفاده در نظام آموزش این کشور به‌شمار می‌رود. همچنین انگلیسی، ایتالیائی و عربی نیز کاربرد دارد. زبان سواحلی نیز وجود دارد که ریشهٔ آن عربی است.