
یاسوج | Yasooj
شرح
یاسوج | Yasooj
یاسوج یکی از شهرهای لرنشین ایران و مرکز استان کهکیلویه و بویراحمد است. یاسوج شهری در جنوب غربی ایران است که در گذشته ییلاق دولت بزرگ عیلام بوده است.
یاسوج در کنار رودخانه بشار و در دامنه قلل دنا و تپههای متعدد در ارتفاع ۱۸۷۰ متری از سطح دریا قرار گرفته، این شهر که تا سال ۱۳۴۹ از توابع شهرستان کازرون بود جدا شد و برای ۶ سال به شهرستان بهبهان داده شد و در نهایت در سال ۱۳۵۵ و با جدا شدن استان از استان فارس، به مرکزیت استان کهگیلویه و بویراحمد درآمد. در فصل زمستان برف زیادی در این شهر میبارد و اکثر نقاط و ارتفاعات اطراف آن برای مدتی طولانی پوشیده از برف باقی میماند. شهر یاسوج ۱۸ کیلومتر وسعت یافتهاست؛ و مردم شهر بویراحمدی تبار هستند.
پیشینه تاریخی
یاسوج ییلاق دولت بزرگ عیلام بودهاست منطقه یاسوج از دوران برنز محل زندگی بوده است. یافتههایی در تپه شهدا (۳ هزار سال پیش از میلاد)، محوطه باستانی گرد و گورستان پایه چول در همین زمینه بدست آمدهاست.
وجه تسمیه
یاسوج یا یاسیج به معنای محلی است که گلهای یاس در آن به صورت فراوان میرویند. وجه تسمیه معتبرتر به شرح ذیل میباشد یاسج: یاسج.[سِ] و [سُ] تیر پیکان دار و بعضی گفتهاند تیریست که پادشاه نام خود رو بر آن نویسند و یاسچ[سُ] هم آمدهاست.
اقتصاد یاسوج
استان کهگیلویه و بویراحمد از نظر اقتصادی به عنوان ناحیه کشاورزی و دامپروری بهشمار میآید. بعد از دامداری و کشاورزی صنایع استخراج نفت گچساران و کارخانه قند یاسوج و مجتمع دنا صنعت یاسوج (تولید انواع لولههای پلیمری) از اهمیت ویژهای برخوردار است ولی با این حال فعالیتهای صنعتی و معدنی در این استان نسبت به سایر مناطق کشور، رشد نیافته و رونق چندانی ندارد. بهطور کلی صنایع موجود در این استان به دو گروه تقسیم میشوند، که عبارتند از صنایع دستی و ماشینی. بزرگترین صنعت موجود استان، صنعت نفت است. در زمینه معادن نیز این استان دارای معادن بوکسیت، مس، فسفات، گوگرد و غیرهاست. نفت و گاز استخراجی از این استان یکی از منابع عمده تولید نفت و گاز کشور میباشد.
جاذبه های یاسوج
آبشار یاسوج
آبشار یاسوج اصلیترین جاذبه گردشگری شهر یاسوج آبشار یاسوج است. این آبشار (پارک جنگلی آبشار) در فاصله ۲ کیلومتری مرکز شهر و در شمال شهر یاسوج واقع است و هر ساله مورد توجه گردشگران و توریستهای ایرانی و خارجی قرار میگیرد
آب چشمههایی که از دل کوههای زاگرس جوشیده در دو کیلومتری شمال شهر یاسوج آبشاری به ارتفاع ده متر را به منظر تماشا گذاشته است. از دیگر آبشارهای این استان، آبشار بهرام بیگی است. این آبشار در میان صخرههای سنگی واقع شده و بعد از مارگون قرار دارد. آبشار بن رود نیز بعد از سی سخت قرار گرفته و شامل توفشاه (آبشار شاه) و آبشار بن رود است که از چندین چشمه تشکیل شده و حدود ۲۰ متر ارتفاع دارد و منطقه بسیار زیبایی را پدیدآورده است.
تنگ مهریان
تنگ مهریان در یک کیلومتری مسیر یاسوج به اصفهان که به تنگ مهریان معروف است. امامزادهای به نام امامزاده شاه حسن نیز در این منطقه وجود دارد که پذیرای زایران است. تنوع درختانی نظیر سپیدار، بلوط، افرا، چنار، کاج، انگور وحشی و بنه در تنگ مهریان از ویژگیهای این منطقهاست.
تنگه مهریان در زمستان هم محل رفت و آمد علاقهمندان به اسکی است. این تنگه در این فصل همچنین شاهد تشکیل یخی بزرگ بر روی صخرهای مقابل بارگاه امامزاده حسن است که این توده یخ روز شصتم زمستان شکسته شده و روز هفتادم (حدود دهم اسفندماه) با صدایی که کیلومترها شنیده میشود، از صخره فروریخته و مژده بهار میدهد. آب زلال و شفاف رودخانه مهریان که بخشی از آن از چشمههای تنگ معروف به کبوتری است پس از طی مسیر به رودخانه بشار یاسوج و رودخانه کارون در استان خوزستان میریزد.
در این تنگه، ۴ آبشار وجود دارد که آنها بین ۸ تا ۱۵ متر متغیر است و یکی از دلایل اصلی زیبایی طبیعت منطقه به شمار میروند. البته در این منطقه آبشاری به طول ۵۰ متر هم وجود دارد که دسترسی به آن بسیار دشوار است و میتوان آن را از کنار جاده تماشا کرد.
پیست اسکی کاکان
پیست اسکی کاکان در دامنههای رشتهکوه زاگرس و قلهی دنا، در ۱۸ کیلومتری یاسوج و در نزدیکی روستای کاکان قرار دارد. این پیست اسکی با ارتفاعی حدود ۲۶۰۰ متر، ۶۰۰ متر طول مفید و ۱۵۰ متر عرض دارد. پیست اسکی کاکان با ۳ تله اسکی بشقابی، رستوران و اقامتگاه میزبان علاقهمندان و گردشگران است. از پیست اسکی کاکان، به عنوان یکی از زیباترین پیستهای اسکی کشور یاد میشود که در سال ۱۳۷۳، با نصب یک دستگاه بالابر افتتاح شد. تا سال ۱۳۸۴، سه تله اسکی که شامل یک دستگاه بالابر برای اسکیبازان مبتدی و ۲ دستگاه بالابر برای اسکیبازان حرفهای بود، بر امکانات این پیست افزوده شد. در زمستان، گاهی بارش برف در این محل به قدری زیاد است که ارتفاع آن به ۳ متر میرسد.
پیست اسکی کاکان همچنین دارای پیست کوب است. در زمستان این پیست اسکی، به دلیل واقع شدن در ارتفاعات دنا و نزدیکی به استانهای گرم جنوبی کشور، به یکی از گردشگرپذیرترین اماکن تفریحی تبدیل میشود. به علت شرایط اقلیمی و بارش برف زیاد، این پیست در ۵ الی ۶ ماه از سال پوشیده از برف است و در روزهای تعطیل مقصد سفر و تفریح اهالی مردم به ویژه از استانهای اصفهان، فارس و خوزستان است که برای اسکی و استفاده از تله اسکی به یاسوج میآیند.
گوشه
گوشه در کیلومتر شش جاده یاسوج به اصفهان منطقه خوش آب و هوای قرار دارد که شهرت آن به علت وجود امام زاده شاه قاسم که گفته میشود از نوادگان امام چهارم شیعیان ملقب به سجاد است.
شیخ سرکه
شیخ سرکه (شیخ صدوق)، منطقهای سردسیری با پوشش گیاهی متنوع از جمله بیلهر، کنگر، قارچ، ریواس، چویل و… پذیرای گردشگران زیادی میباشد.
این روستا به علت دور افتاده بودن از مرکز استان ناشناخته و گمنام مانده. در این روستای سردسیری درختان گردو، سیب، هلو، انگور کاشته و در سالهای آتی شاهد برداشت ثمر آنها خواهیم بود مزار شیخ سرکه بروی تپهای که درختان انجیک (گلابی وحشی) آن را احاطه کردهاست قرار دارد؛ و در حال حاضر با همت اهالی منطقه در حال باسازی و مرمت میباشد. وجود چشمههای نظیر سرکورکی و رودخانههای پرآب در این منطقه باعث آبادانی در این منطقه شده است.
آبشار تنگ تامرادی
آبشار تنگ تامرادی در ۲۶ کیلومتری جاده یاسوج به بابامیدان بعد از گذشتن از روستای دشتروم و با عبور از دوراهی سپیدار و طی حدوداً ۲۰ کیلومتر جاده پرپیچ و خم به مکانی میرسید که شاید شبیه آن را حتی در عکس هم ندیده باشید. آبشاری زیبا و مفرح و طبیعتی سرسبز با هوای گرمسیری مناسب حسی جدید را به انسان القا میکند. در این تنگه جنگ تنگ تامرادی اتفاق افتاده است.
پارک کوهستان
پارک کوهستان یاسوج پارک بسیار بزرگی است که در حاشیهی جادهی یاسوج به اقلید قرار دارد و یکی از مهمترین جاذبههای طبیعی این شهر محسوب میشود. از بالای این پارک چشمانداز و نمای کلی زیبایی از شهر یاسوج را خواهید دید.
دریاچه کوه گل
کوه گل در منطقهی کوهستانی دنا، در ۳۲ کیلومتری یاسوج و ۸ کیلومتری شهر سیسخت قرار دارد. در این ناحیه دریاچههای متعددی وجود دارد که فصلی هستند و در اواخر زمستان تا اوایل بهار، بر اثر بارش باران و ذوب شدن برفهای ارتفاعات دنا به وجود آمده و در اواخر تابستان تقریبا خشک میشوند. دریاچهی کوه گل یکی از زیباترین دریاچههای این منطقه است که مساحتی حدود نیم هکتار دارد و عمق آن ۱۵ متر است. در اطراف این دریاچه گیاهانی همچون قارچ کوهی، چویل، بابونه، نعناع کوهی، ریواس، جاشیر و پونهی کوهی میروید و رنگ و بوی خاصی به این منطقه میبخشد. همانطور که از نام این مکان پیدا است، اینجا پر از گلهای زیبا و رنگ به رنگ است که هر بینندهای را مسحور میکند. در سفر به تنگ کوه گل، بازدید از دشت لالههای واژگون را از دست ندهید.
دره المون
درهی المون در ۵۰ کیلومتری جادهی یاسوج به سمت نورآباد قرار دارد که برای رسیدن به آن باید از روستاهای چهارطاق، دشت و امیرایوب گذر کنید. این منطقهی کوهستانی، منابع آب فراوان، چشماندازی بسیار زیبا و طبیعتی شگفتانگیز دارد. در بهار و تابستان سری به این منطقه بزنید و از آب و هوای مطبوع و آب گوارا و شفاف آن بهرهمند شوید. این منطقه از نظر طبیعت و اکوتوریسم، یکی از مهمترین مقاصد استان کهکیلویه و بویراحمد است. رودخانه و آبراهههای متعدد، رویش لالههای واژگون در کنارههای دره و جنگلهای بلوط، درهی المون را به منطقهای بسیار زیبا چشمنواز تبدیل کرده است.