
واغارشاپات
Vagharshapatشرح
واغارشاپات (ولاشآباد)، نام یک شهر و همچنین یک مکان مقدس در کشور ارمنستان است. واغارشاپات که به آن اِچمیادزین (یا اجمیاتزین) نیز گفته می شود در زمانی که بخشی از ایران بود سهکلیسا و اوچکلیسا نامیده میشد.
همه چیز درباره ی شهر واغارشاپات
آستان قدس اچمیادزین (در ارمنی Էջմիածին) که در استان آرماویر ارمنستان واقع شده، مرکز کلیسایی ارمنیان و مکانی بسیار مقدس برای مردم این کشور است. جاثلیق کل ارامنه در این شهر زندگی میکند و کلیسای اچمیادزین که در سال ۴۸۰ ساخته شده در آنجا قرار دارد. واژه اچمیادزین به معنای ظهور تکفرزند (منظور عیسی بهعنوان تنها فرزند خدا) است، زیرا به باور مردم، عیسی خود در آنجا از آسمان به زمین فرو آمد تا مکان دلخواهش را برای ساخت کلیسا نشان دهد.
شهر اچمیادزین که تا پیش از سال ۱۹۴۵ به نام ولاشآباد (به ارمنی: واغارشاپات) معروف بود بدست ولاششاه (واغارشاک شاه از دودمان ایرانی پارتی) (۱۴۰ – ۱۱۷) در محل باستانی واردکِساوان بنیاد شد. رومیها پس از ویران ساختن آرتاشات در سال ۱۶۳ پایتخت ارمنستان را به ولاشآباد منتقل کردند. پس از اینکه در سال ۳۰۱، مسیحیت به این منطقه آمد، تیرداد سوم دژ وِلاشآباد را ویران کرد و بهجای آن کلیسای جامع اچمیادزین مقدس را بنا کرد. پس از اعلام شدن مسیحیت بهعنوان دین رسمی در ارمنستان ، در سال ۳۰۱ وِلاشآباد یا همان اچمیادزینِ بعدی، به عنوان مرکز دینی این کشور برگزیده شد.
کلیسای جامع اچمیادزین کهنترین کلیسای ارمنستان است و بدست گریگور روشنگر ساخته شدهاست.
در بهمن ماه ۱۱۸۲ (ژانویه ۱۸۰۴)، سپاه ایران به سرداری عباس میرزا ولیعهد، نیروهای روسیه را در نزدیکی «سهکلیسا» (اچمیادزین)، شکست داد. روسها به دنبال این شکست، دست به محاصره شهر و قلعه ایروان زدند. اما سپاه ایران و مردم شهر در برابر این حصر پایداری کردند. در نتیجه با وجود گلولهباران شدید، روسها موفق به گشودن دژ ایروان نشدند. سرانجام و به دنبال شکست و ناکامی در همه جبههها، ژنرال سیسیانوف در نوامبر ۱۸۰۴ (آبان ماه ۱۱۸۳)، دستور عقبنشینی را برای نیروهای روسی صادر کرد. بدینسان روسها، کمابیش به پشت مرزهای خود عقب نشستند.
در سالهای اخیر نام شهر اچمیادزین بهصورت رسمی دوباره به واغارشاپات تغییر کردهاست ولی بیشتر منابع و افراد همچنان نام اچمیادزین را بهکار میبرند.
قدیمی ترین کلیسای جهان در واغارشاپات
کلیسای جامع اچمیادزین یک کلیسای جامع ارمنی است که در شهر واغارشاپات ارمنستان واقع شده است. ساخت این کلیسا در سال 303 میلادی به اتمام رسیده است و آن را نخستین کلیسای جامع در تاریخ مسیحیت می دانند.
کلیسای اولیه از جنس چوب ساخته شده بود اما در سال 483 بازسازی هایی به روی آن صورت گرفت و ساختمان اصلی شبیه به یک صلیب شد و گنبدی نیز به آن اضافه گردید. بدنبال آن تغییرات دیگری در دوره های مختلف به روی این کلیسا صورت گرفت و آنچه امروزه دیده می شود بسیار با آنچه در گذشته بوده است متفاوت است ، قرن هفتم این سازه چوبی به سازه ای سنگی تبدیل شد و همچنین در قرن های 17 و 18 نیز تغییرات دیگری به روی آن صورت گرفت و تبدیل شد به کلیسایی که امروز بعنوان قدیمی ترین کلیسای جهان شناخته شده است. در سال 2001 این کلیسا در لیست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
از مرکز شهر ایروان تا این کلیسا حدود 30 دقیقه راه است. اتوبوس ها معمولا از میدان Mashdots در ایروان حرکت می کنند و مستقیما به ابتدای شهر می برند ، جایی که با نام خرابه های زوارتنوتس ( Zvartnots ruins ) شناخته شده است. رسیدن به این کلیسا از جایی که از اتوبوس پیاده می شوید خیلی دشوار نیست در بین راه می توانید هم از خرابه های قدیمی زوارتنوتس دیدن کنید هم سن هریپسیمه که یکی دیگر از کلیساهای قدیمی این منطقه است.