
سقز | Saqqez
شرح
سقز یکی از کهنترین شهرهای کردنشین شمال غربی ایران در استان کردستان میباشد که مانند سایر شهرهای زیبای این استان، از طبیعتی محصور کننده و جذاب برخوردار گشته است. این شهر کهن باستانی که در کرانه رود زیبای سیمینه رود و در دامنه رشته کوههای شمالی زاگرس آرام گرفته، چشماندازهای بینظیری دارد که برای هر گردشگری جالب توجه و دیدنی است. اگر قصد گشت و گذار در شهری تاریخی به قدمت حکومت مادها همراه زیباییهای منحصر به فرد طبیعی و شناخت قومیتهای مختلف ایرانی را دارید، ایلیا گشت به شما شهر زیبای سقز را معرفی میکند.
معرفی شهر سقز
سقز یا سکز یا همان ساکز، نامی به یادگار مانده از قوم سکاهای ایرانی است که در سده 17 پیش از میلاد و همزمان با قوم مادها در این سرزمین میزیستهاند. سکاها مردمانی کوچنشین و جنگجو بودند که در آسیای میانه از ترکستان چین تا دریای آرال و از رود دُن تا رود عظیم دانوب پراکنده بودند. نام آنها در کتیبههای یافت شده از دوران آشوریان و مربوط به 700 تا 750 سال پیش از میلاد مسیح نیز آورده شده است. شهر سقز با قدمتی سه هزار ساله یکی از کهنترین شهرهای جهان است که پایتخت قوم سکاها در زمان امپراطوری مادها بوده است. امروزه ساکنین این منطقه اهل تسنن و پیرو مکتب شافعی هستند که به زبان کردی با لهجه سورانی تکلم میکنند.
اقتصاد
این شهر که مرکز داد و ستد و تجارت در منطقه شمال غرب ایران در دوره صفویه محسوب میشده، امروزه نیز در شهرک صنعتی خود کارخانههای مهمی از جمله کارخانه قند محمدی، کارخانه کیک آسو، کارخانه آب معدنی کیمیا، کارخانه لبنیات پرشنگ، کارخانهٔ روغن موتور شیما نول، کارخانهٔ فیلتر خودرو ایزیرتا، و کارخانهٔ لامپ کممصرف را دارد.
گردشگری
از جمله جاذبههای گردشگری آن میتوان به تپه قلعه باستانی زیویه(کاخ دژ)، مسجد دو مناره، حمام حاج صالح، بازار تاریخی شهر، روستای تاریخی ترجان، کاروانسرای تاجوانچی، غار کرفتو و منطقه محافظت شده عبدالرزاق اشاره نمود.
جغرافیا
این شهر با شهرهای بوکان در شمال خود، بانه در غرب خود، در شمال غربی خود با سردشت، در جنوب غربی با مریوان، در جنوب با سنندج، در شرق و جنوب شرقی خود با دیواندره و در شمال شرقی خود با تکاب و شاهیندژ همسایه شده است.
آب و هوا
سقز که جز سردترین شهرهای ایران شناخته میشود، زمستانهایی بسیار سرد همراه بارش سنگین برف و تابستانهای خنک و معتدلی دارد.