
همدان
Hamadanشرح
شهر همدان یکی از کلانشهرهای کشور عزیزمان ایران و مرکز استان همدان در منطقهٔ غربی و کوهستانی کشور واقع شده است. این شهر در دامنهٔ کوه الوند و در بلندای ۱٬۷۴۱ متری از سطح دریا واقع شدهاست و از شهرهای سردسیر ایران بهشمار میآید. همدان قدیمیترین شهر ایران و از کهنترین شهرهای جهان است. با ایلیا گشت همراه شوید.
معرفی شهر همدان
همدان، پایتخت تاریخ و تمدن ایران است و به عنوان یکی از کهنترین شهرهای ایران، از پیشینه چند هزار سالهای برخوردار است. این شهر بیش از ۳ هزار سال قدمت دارد و اولین پایتخت نخستین شاهنشاهی ایران، یعنی سلسله مادها بودهاست. در آن زمان همدان را هگمتانه (محل اجتماع) و سپس اکباتان مینامیدند. همچنین این شهر در روزگار هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان، آل بویه و سلجوقیان یکی از پایتختهای کشور بودهاست.
آرامگاه بوعلی سینا نماد شهر همدان و همچنین یکی از نمادهای پیشینهٔ ایران در فرهنگ جهان و دانش و علم بهشمار میرود.
آب و هوا
آب و هواي شهر همدان سرد و کوهستانی است و در فصل زمستان زمين از برف پوشيده ميشود. در تابستان معتدل و زمستانی طولاني و سرد و برفي دارد. در زمستان سال 1342 دمای این شهر به 43- درجه سانتی گراد رسیده است که کمترين دمای ثبت شده در کشور است.
مردم
گویش مردم شهر همدان، فارسی با لهجه همدانی است. در همدان اقلیتی از مردم ترکزبان نیز سکونت دارند. همدان و توابع آن، از دیرباز دارای فرهنگ ریشهدار و غنی بودهاست که قدمت برخی از عناصر آن برابر با تاریخ سه هزار سالهٔ شهر است.
گردشگری
همدان یکی از مراکز صنعت گردشگری و صنایعدستی کشور، هم از حیث میراث فرهنگی و قدمت تاریخی و هم از حیث امکانات گردشگری به عنوان پنجمین شهر فرهنگی و توریستی کشور شناخته میشود. این شهر مملو از از آثار تاریخی دورهٔ قبل از اسلام است که تپهٔ هگمتانه یکی از مکانهای است که در طول سدهٔ گذشته بارها مورد حفاری قرار گرفتهاست. در طول حفاریهای انجام شده، آثار ارزشمند و بینظیری کشف گردیده، که اغلب متعلق به دوران هخامنشیان و نیاکان آنهاست.
غذاهای محلی
این شهر دیار ترشیها و مرباهای عجیب و خوشمزه است. به علت کثرت انواع ترشی مردم همدان مثلی دارند: «همدانیا میلیچ (گنجشک) تو هوا میپره، میگیرن موکونن ترشی.» با شروع فصل پاییز اغلب زنان همدانی دست بهکار تهیه ترشیهای مختلف میشوند. دلیل اهمیت تهیهٔ ترشی در همدان، زمستانهای طولانی و سرد گذشته بودهاست که زنان را وادار به نگهداری طولانی مدت موادغذایی از این طریق میکرده و اکنون این رسم همچنان به قوت خود پابرجاست.