
آلاوردی
Alaverdiشرح
آلاوردی در واقع شهر یا شهرکی در استان لوری کشور ارمنستان است که به خاطر وجود بناهای مهم فرهنگی و صومعههای تاریخی در گوشه و کنار و نزدیک به شهر ایروان شهرت یافته است. علاوه بر اینها، طبعیت پر زرق و برق، مناظری دلفریب، جنگلهای فراوان و معماری و سبک شهری و روستایی زیبای خود در لیست شهرهای زیبای توریستی دنیا قرار گرفته است. با ایلیا گشت همراه شوید تا این شهر ارمنی بینظیر را بیشتر بشناسیم.
آشنایی با شهر آلاوردی
نام قدیم شهر آلاوردی تا سال 1935 مانس Manes بوده است. اما آلاوردی به معنی خداداد واژهای است که از زبان ترکی گرفته شده است. علاوه بر آن قفقازها در هنگام نوشیدن مشروبات الکی موقع بیان آرزوی سلامتی از واژه آلاوردی استفاده میکنند. لئو تولستوی در داستان قزاقها نمونهای از کاربرد آنرا بیان نموده است. هر چند که در خود شهر جز یک پل قدیمی که از سده دوازدهم میلادی به یادگار مانده، جاذبه دیگری وجود ندارد اما در نواحی پیرامون آن بناهای مهم فرهنگی بسیاری وجود دارد.
موقعیت جغرافیا
شهر آلاوردی با مساحت 18 کیلومترمربع و ارتفاع هزار متر از سطح دریا در شمال شرقی ارمنستان و در نزدیکی مرز گرجستان واقع شده است. خود شهر در دره رودخانه دبت قرار گرفته ولی روستای هاقپات در نزدیکی رود ولی در ارتفاع پایینتر ساخته شده است.
جاذبه های گردشگری
تقریبا در تمام مناطق پیرامونی شهر و اکثر روستاهای آن میتوان جاذبههای باستانی بیشماری را مشاهده نمود که از جمله آنها صومعهها هاغپات، ساناهین، آختالا، خوراکرت، خوچاپ، آردوی، باسیلیکا و اودوزون را میتوان نام برد.
صومعه ی هاغپات
هاغپات یا هاقپات یک صومعه حواری ارمنی است که در روستایی به همین نام در نزدیکی شهر آلاوردی قرار گرفته است. مجموعه این روستا و کلیسا از سده ده میلادی بنا نهاده شده و ساخت و ساز صومعه تا سدههای 11 و 13 به طول انجامید. گفته میشود این کلیسا توسط ملکه خسروانیوش، همسر پادشاه بگرادایی آسوت سوم تاسیس شده است. در مجاورت این صومعه، صومعهای دیگر به نام ساناهین نیز در همان زمان ساخته شد. سبک معماری آن ارمنی است و در ارتفاع ۲۵۰۰ متری رودخانه واقع شده و روستاهای اطراف آن را احاطه کردهاند.در حالی که اکثر صومعههای همتای آن در مناطق خشک واقع شدهاند.
در سال ۱۹۹۶ صومعه هاقپات، همراه با صومعه ساناهین، به عنوان “شاهکار معماری مذهبی و مرکز اصلی یادگیری در قرون وسطی” توصیف شده و در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفتند. این دو صومعه گل معماری مذهبی ارمنی را نشان میدهند که سبک منحصر به فرد آن از ترکیبی از عناصر معماری کلیسای بیزانس و معماری بومی قفقاز است.
شرایط اقتصاد در آلاوردی
معدنکاری صنعت اصلی مردم شهر در زمانهای کهن بوده و یک چهارم کلیه مس روسیه از کانسارهای اینجا تامین میشده است.