
افوس
Afusشرح
افوس مرتفعترین شهر ایران است که در ارتفاع بالغ بر 2690 متری از سطح دریا قرار دارد. این شهر در غربیترین شهرستان استان اصفهان واقع شده و به دلیل زیباییهای آن چندین سال به عنوان یکی از قطبهای ویژه گردشگری استان اصفهان مورد توجه قرار گرفته است. این شهر دارای یک سرچشمه زیباست که از اوایل اردیبهشت تا پایان تیرماه منظرهای بسیار زیبا دارد. اکثریت مردم آن گرجی هستند و در بین مردم به بام راستین ایران معروف است.
از مجموع جویبارهای این کوه، آب سرچشمه که منبع اصلی آب زراعی افوس است تأمین میگردد. جوی سرچشمه راه خود را در درهای مشجر و با صفا بطرف شمال باز میکند.
خانههای افوس در مغرب این دره پردرخت در امتداد شمال به جنوب گسترش یافته است و زمینهای زراعی در مشرق و جنوب دره فوق توسعه یافتهاست.
از دیگر مکانهای گردشگر پذیر این شهر میتوان به آستان مقدس امامزادگان احمد و ابراهیم و عبدالله، خانههای سنتی و بوم گردی، حمام تاریخی، تپه داژگان و … اشاره کرد.
برگزاری برف آورد های ملی با عنوان جشنواره ملی شهر برفی افوس در این شهر از دیگر برنامههای جذاب برای گردشگران است که با توجه به حضور تعداد زیادی از هنرمندان و مجسمه سازان کشور در این شهر و پرداختن آنها به یک رقابت حساس، در کنار ویژگیهای طبیعی و گردشگری زمستانی و همچنین ورزشهای زمستانی میتواند جمعیتی چندین هزار نفری را به خود جذب کند.
سنتها
از سنتهای قابل توجه مردم افوس میتوان به سنت مانگالی و جشن حکومت زنان اشاره کرد. مانگالی یکی از سنتهای مخصوص گرجی تباران است که از آنجایی که هنگام کریسمس در گرجستان و نوروز در افوس، برف روی زمین است با ورود اولین میهمان برای تبریک سال نو به هر خانه، ردپایی از او بر روی برفها میماند که در زبان گرجی (مِکْوْلِ) نامیده میشود.
“مِکْوْلِ” که در فریدونشهر به “مِنْکْلِ” و در افوس به “مانْگالی” تبدیل شده است، نام اولین میهمان عید هر خانه بوده و به باور عموم، ارمغان آورندهٔ خوشیمنی برای اهل آن خانه است. به همین خاطر، اگر آن خانواده، اعتقاد به خوشیمنی او داشته باشند، آن فرد هر سال مانگالی آن خانواده میشود و خانوادهای دیگری نمیتواند او را برای اولین روز سال نو دعوت کند.