
بقعه سید رکن الدین یزد
شرح
بقعه سید رکن الدین یزد | Monument to Sayed Rukn al-Din Yazd
بقعه سید رکنالدین یزد در شهر یزد و در کشور ایران واقع شده است. قدمت این اثر تاریخی ایرانی، به قرن هشتم هجری قمری باز گشته و در سال ۱۳۱۴ با شماره ۲۴۶ به ثبت آثار ملی ایران رسیده است. بقعهی سید رکنالدین در استان یزد، خیابان مسجد جامع کبیر یزد و بیش از یک متر پایینتر از سطح کوچهی سید رکنالدین ساخته شده است.
سید رکنالدین ابوالمکارم محمد قاضی حسینی یزدی، فرزند قوامالدین محمد بن نظام از سادات شهر یزد، به شمار میآید. این عالم بزرگ در زمان حکومت ابوسعید بهادرخان زندگی کرده و از بزرگان و حاکمان آن دوران محسوب میشود. وی در زمان حیات خود، ابتدا نقابت سادات شهرهایی همچون اصفهان، نائین و یزد را برعهده داشت و سپس به عنوان قاضی القضات شهر یزد منصوب میشود.
بنابر نوشتههای تاریخی وی در سال ۷۳۲ هجری قمری از دنیا رفت و در مدرسهی رکنیه به خاک سپرده شد. البته این بنای تاریخی بخش کوچکی از یک مجموعهی بسیار وسیع است، که شامل مدرسه، رصدخانه، کتابخانه، مسجد، بیتالادویه، دارالشفا و خانقاه بوده که امروزه از این مدرسه قسمتهای کمی برجای مانده و به نام بقعهی سید رکنالدین شناخته میشود. با توجه به نوشتههایی که در کتب تاریخی استان یزد وجود دارد، به نظر میرسد ساخت این بنای تاریخی در سال ۵۲۷ هجری قمری به پایان رسیده و پس از گذشت قرنها از ساخت آن، با تغییراتی که به مرور زمان در آن اتفاق افتاده است، امروزه و به این شکل، باقی مانده است.
کاشیکاری یکی از عناصر تزئینی در معماری ایرانی محسوب میشود. بقعهی سید رکنالدین یزد نیز مانند بسیاری از بناهای تاریخی از این قاعده مستثنی نبوده و طراحان و معماران سازندهی آن، در چهار قسمت از این بنا، از کاشیکاری استفاده کردهاند. گنبد بقعه، از جمله بخشهایی است که از کاشیکاری پوشیده شده است؛ البته به نظر میرسد که در قرون مختلف مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته و احتمالا قسمت اصلی آن، از بین رفته است. در ازارهی ایوان قطعاتی از کاشی زرین فام برجای مانده است و مسئولان باستان شناسی برای جلوگیری از تخریب بیشتر ، پوششی را بر آن تعبیه کردهاند. هنرمندان کاشیکار کشور، نمای بیرونی ایوان را نیز که در طی چند دههی گذشته به این اثر کهن اضافه شده است، بوسیلهی کاشیکاری تزئین کردهاند. در قسمتهای داخلی بقعه، در نقاطی از ازاره کاشیکاری به صورت کاشیهای تک رنگ انجام شده است که البته بخش وسیعی از آن ترمیمی است. جنس کاشیهایی که در گنبد و ازاره مورد استفاده قرار گرفته است گلی و بدنهی کاشیهای زرین فام که درازاره ایوان کار شده است، از سنگ است.