
آشنایی با روستای پاده سمنان
شرح
استان سمنان استانی است که هم جاذبه های طبیعی و هم جاذبه های تاریخی فراوانی دارد . شهر به شهر این استان پر از جاذبه های گردشگری می باشد .سمنان با آب و هوای دوگانه اش همیشه بهشت گردشگرانی بوده که دوست داشته اند طبیعت خشک و سبز را یکجا کنار هم ببینند. روستای پاده از توابع شهرستان آرادان با جاذبه های فراوان گردشگری خود تصویری با شکوه از کهن دیار قومس را به تصویر می کشد که آوای خوش تاریخ کهن دیار گرمسار و آرادان را به یادگار دارد.
«پاده» یادآور تاریخی کهن و باشکوه در دل کویر است تاریخی که از رونق و اعتبار این روستا در روزگاران قدیم سخن به میان می آورد. صنیع الدوله در کتاب مرات البلدان در خصوص این روستای تاریخی میگوید: «اصل اسم این ده، پائین ده است چون سمت مغرب از این ده که میگذرد، خاک خوار (گرمسار کنونی) است ولی آبادی نیست به جز روستای ده نمک که آن هم جمع دیوانی ندارد.» آنچه سفر به روستای پاده را از بقیه جاذبههای گردشگری منطقه متمایز میکند، وجود تونلهای بزرگ نمک در این منطقه است.
منطقه گرمسار، میزبان بزرگترین معادن و تونلهای نمک در منطقهی خاورمیانه، در حال حاضر 40 تونل نمک را در خود جای داده و سهم عمدهای از استخراج نمک در کشورمان در این منطقه صورت میگیرد. با قدم گذاشتن در مسیر این تونلها، دیوارههایی از جنس نمک را خواهید دید که از گوشه و کنار آن قندیلهای آویزان از یخ نمک جلوه خاصی به فضا بخشیده است؛ تجربه ای خاص و متفاوت در زندگی. یکی از این معادن به شکل کوه است و نحوه استخراج نمک از آن باعث شکلگیری غاری دستکن شده است.
ساخت تونل ها
معمولا برای ساختن تونل در جادهها از یک قالب خاص الگو برداری میشود، قالبی که استحکام، دوام و امنیت تونل را تضمین کند اما برای حفر دهانه و شکلگیری این غارنمکی تنها فاصله ارتفاع از سطح و عرض در نظر گرفته شده است، بدین معنی که به طور تقریبی ارتفاع دو برابر عرض و به شکل مستطیل است.
مردم روستای پاده با گویش الیکایی ـ پادهای سخن میگویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند. مردم این روستا مانند سایر مردم ایران اعیاد دینی و جشنهای باستانی را گرامی میدارند و در ایام عزاداری ماههای محرم، رمضان و ایام شهادت و وفات ائمه به سوگ مینشینند. نی، ساز محلی روستای پاده است که نغمههای دلنشینی را با آن مینوازند. از رایجترین غذاهای محلی روستای پاده سمنان میتوان به اشکنه اشاره کرد.
جاذبه های دیدنی روستا
سفر به روستای پاده و تپه های مریخی ، سفری به دل طبیعت و تاریخ مناطق نیمه بیابانی ایران است. این سفر می تواند دو شکل خاص و نسبتا جدای از هم در اکوتوریسم یا بوم گردی را شامل شود. تپه های مریخی در کنار تونل ها و تپه های نمکی با لایه های زیبای رنگی شان، مقصدی مناسب برای اجرای برنامه های ژئوتوریسم است و روستای پاده نیز می تواند محلی مناسب برای برگزاری تورهای گردشگری روستایی محسوب شود. روستای پاده نیز آثار تاریخی و معماری بسیار جالبی دارد که از آن ها می توان خانه های پنج در، آب انبارها و حمام های قدیمی و قلعه پاده را ( که تاریخ آن دست کم به دوران ساسانی باز می گردد ) نام برد.
روستای پاده مابین دامنههای جنوبی کوههای البرز و دشت کویر پوشش گیاهی بوتهزارها، درختچهها و برخی از گیاهان بیابانی مانند شوره گز، خارشتر، اسپند، گون و درمنه بسیار جالب توجه است. مراتع اطراف روستا، به رغم خشکی هوا و کمبود رطوبت، در اوایل بهار سرسبز و زیباست. قلمرو این روستا زیستگاه پرندگان و جانورانی مانند کبک، شاهین، کفتار، جوجه تیغی، گرگ و روباه است. قلعه پاده در میان روستا قرار دارد و از آثار تاریخی روستاست که قدمتی طولانی دارد. تاریخ بنای قلعه پاده، به پیش از اسلام است.