
آشنایی با شهر سفال هند
شرح
شهر سفال هند
سُفالگری ساختن ظروف با گل است و به ظرف ساخته شده از این طریق سفال میگویند. از مشهورترین سفالینهها میتوان به کوزه و پیاله سفالین اشاره کرد. پیش از رواج شیشه سفالینهها رایجترین مظروفات بشر بودند. مرغوبترین خاک در صنعت سفالگری خاک رس میباشد که به دلیل وجود مقادیر بالای آهن در آن، به رنگ سرخ است. سفالگری از نخستین صنایع بشر میباشد. صنایع دستی همواره یکی از نشانههای تمدن و قدمت تاریخی کشورها در جهان به شمار میروند. کشورها و مللی که دارای پیشینه تاریخی و فرهنگی زیادی هستند، گنجینه عظیمی از هنرهای دستی محسوب میشوند چرا که هنر به قدمت بشر است و انسان از همان آغاز به دنبال خلق زیبایی و ایجاد اشیای زیبا بوده است. شهر سفال هند منطقه ای در شمال هند است که بازدید از آن می تواند بسیار جالب باشد .
اگرچه بسیاری از محصولات ساخته دست انسان برای رفع نیازهای وی پدید آمدهاند، اما همیشه این کارکرد اجتماعی با کارکرد هنری نیز همراه بوده و طرح و نقش و رنگ یکی از ارکان مهم محصولات تولیدی انسان بوده است. سفالگری نیز بهعنوان یکی از نخستین محصولات ساخته دست انسان که کاربرد مستقیم در نوع زندگی وی داشته است، در عین حال که یک ابزار مورد نیاز شناخته میشده، هیچگاه از روح هنری و زیباییطلب انسان خالی نبوده و بهویژه در دنیای امروز، دیگر نه بهعنوان یک مایحتاج، بلکه بهعنوان یک اثر هنری خواهان زیادی دارد.
سفالگری در هند
سفالگری در حال حاضر یکی از مهمترین صنایع دستی در بسیاری از کشورهای آسیایی، صنعت سفالگری است. در این میان هندوستان از جمله کشورهایی است که در زمینه سفالگری دارای تاریخی کهن است. ریشه سفالگری در این کشور به درازای تاریخ است و به دوران نوسنگی باز میگردد و همپای شکلگیری تمدن دره سند رشد یافته است. هند سرزمینی با فرهنگها و ادیان مختلف است و رد پای این تلفیق اجتماعی و فرهنگی را میتوان در هنرهای دستی این کشور نیز دید.
سفالگری نیز از جمله صنایع هنری این کشور محسوب میشود که همچون نگارخانهای، هنر و فرهنگ متنوع این سرزمین را تا به امروز در خود حفظ کرده و بازتابانیده است. آثار سفال یافته شده در هند حتی در قدیمیترین ادوار آن نیز گویای مهارت و چیرهدستی سفالگران آن بوده و این امر نشان میدهد که سفال یکی از مهمترین صنایع این سرزمین بوده است، بهطوریکه امروزه سفالگری، یکی از مهمترین صنایع هنری در هند شناخته میشود که همگام با پیشرفت تکنولوژی، در عین حفظ طرحها و نقوش قدیمی، در حجم انبوه تولید میشود و یکی از مهمترین منابع درآمد خانوارها در روستاها و شهرها بوده و نقشی حیاطی در تولید ناخالص ملی کشور هند و حتی درآمد خارجی آن ایفا میکند.
منطقه کومورتلی
منطقه کومورتلی (Kumortuli) که در شمالی ترین بخش کلکته قرار دارد مرکز سفال هند به حساب می آید.در این محله از روزگار قدیم بهترین و مجرب ترین سفال سازان ساکن بوده اند و مجسمه ها، تندیس ها، پیکره ها و ظرف و ظرف باکیفیتی تولید می کرده اند. اگر به این منطقه از کلکته بروید کارگاه های سفال متعددی می بینید که تندیس های خدایان و شخصیت های مقدس هندو را به طرزی هنرمندانه و بی نظیر با سفال ساخته و پرداخته اند. از آن جا که سفال در ایران هم جایگاه ویژه ای دارد و شهر لالجین همدان به عنوان مرکز سفال ایران شناخته می شود مطمئنا بازدید از مرکز سفال هند برایتان جالب توجه و جذاب خواهد بود و همین موضوع می تواند یکی از بهترین دلایل سفر به کلکته باشد.