
سنگ نگارههای نقش رجب شیراز
شرح
یکی از مناطق توریستی که خیلی از ایرانیان به دلیل زیبایی آن تمایل دارند به آن سفر کنند شیراز است، شهری که به شهر عشاق و شعرا معروف است و به لحاظ فرهنگ و تمدن، آب و هوا و جاذبه های طبیعی سر آمد شهر های ایران است. شیراز، شهری از جنس شعر و ادب به قدمت تاریخ که با تماشایش سراسر وجودمان سرشار از آرامش می شود. تاریخ این دیار را در باغ های زیبا و چشم نواز، آرامگاه های لبریز از هنر، موزه های پر از گنجینه های با ارزش و بناهای مذهبی آکنده از نشانه های ایمان و عشق، مرور کردیم و در این مقاله به معرفی سنگ نگارههای نقش رجب شیراز ، یکی از جاذبه های تاریخی این شهر زیبا پرداختیم.
سه کیلومتری شمال تخت جمشید در کنار جاده اصفهان به شیراز به اثری تاریخی می رسیم که کمتر گردشگران و بازدید کنندگان از آثار تاریخی استان فارس و شیراز به آن توجه دارند مگر گردشگران خارجی. نقش رجب در استان فارس را می توان مکان و موزه ای زیبا از سنگ نگارههای تاریخ ساسانیان دانست که تصاویری زیبا از این دوره را برای علاقمندان به تاریخ به نمایش میگذارد. نقش رجب را میتوان یکی از مکانهای حجاری باستانی در ایران نامید. در این مکان، محوطه روباز غار مانندی است که بر سه بدنه شمال شرقی و جنوبی سه مجلس از مراسمهای تاجگذاری شاهان در آن حجاری شده است.
نقش های موجود در این سنگ نگاره ها
سنگ نگارههای نقش رجب شیراز ، آثار بسیار زیبا و پر مفهوم از عهد ساسانیان دارند که نشان دهنده قدرت و صلابت شاهان ساسانی در فارس است که برای بازدید کنندگان ایرانی و خارجی باقیمانده است و طرفداران بسیاری دارد. حجاریهای نقش رجب شامل 4 نقش برجسته تاج گذاری اردشیر بابکان در سال 224 م و دیگر نقش برجسته مربوط به کردیر، موبد بزرگ و مقتدر اوایل دوره ساسانی است که در زمان 5 پادشاه میزیسته است.
نقش برجسته شاپور اول و نقش تاج گذاری شاپور اول ساسانی، دیگر سنگنگارههای موجود در نقش رجب هستند. در نقش برجسته تاجگذاری اردشیر بابکان، اردشیر در حال ادای احترام حلقه شاهی را از اهورامزدا دریافت میکند و بین اهورامزدا و اردشیر نقش دو کودک دیده میشود. نفر سمت چپ احتمالاً هرمز اول است که حامل افسر شهریاری است و نفر سمت راست میتواند جانشین یا نمادی از اهورامزدا باشد. پشت سر شاه، تصویر حجاری شده یکی از بزرگان دوره ساسانی است که در تمام نقش برجستههای اردشیر حضور دارد در حالی که مگسپرانی بر روی سر سرور خود گرفته و شخصی که دستش را به ادای احترام بالا برده ولیعهد و فرزند اردشیر است. پشت سر اهورامزدا، دو نفر از بانوان سلطنتی که به وسیله ستونی از این نقش برجسته مجزا شدهاند به طور جداگانه مراسم احترام را به جای میآورند.
محیط اطراف این سنگ نگاره ها
در جلوی نقش رجب، میدانگاه وسیعی است که میتوان حدس زد زمانی آباد بوده و خانههایی در آن جا وجود داشته و حجاری آبی که در کوه نقش رجب دیده میشود این تصور را تقویت میکند که چشمه آبی در این مکان وجود داشته است. بدون شک تفرجگاه این مکان، جایی باطراوت بوده که دو تن از شاهان ساسانی نقش مراسم تاجگذاری خود را در آنجا به یادگار گذاشتهاند. نقش رجب به دلیل نزدیک بودن به شهر باستانی استخر، زادگاه اردشیر و شاپور و نیاکان آنها بوده است. از همین رو مراسم تاجگذاری خود را در این شهر انجام میدادند و نقوش و تصاویری از این گونه مراسم در نقش رجب و نقش رستم به جای مانده است.