
آشنایی با کاروانسرای مرنجاب
شرح
کاروانسرای مرنجاب
کاروانسرای مرنجاب که سدهها از عمرش میگذرد همچنان سرپناه کویرنوردان ایران است. سال ۱۰۱۲ هجری قمری (۶۳۲ هجری خورشیدی) بود که کلنگ کاروانسرای مرنجاب در کویر مرنجاب زده شد. شاه عباس در راستای سلسله کاروانسراسازیهایی که در مسیرهای اصلی و پر رفت و آمد میساخت، دستور ساخت کاروانسرای مرنجاب را بر روی تپهای، کنار چشمه و قنات آب شیرین و جنوب دریاچهی نمک صادر کرد. بنابراین آقاخضر نهاوندی، که در آن زمان حاکم کاشان بود، همت کرد و کاروانسرای آجری مرنجاب را برپا کرد. کاروانسرا هم نقش استراحتگاه را داشت و هم نقش پاسداری از راه پر رفت و آمدی که اصفهان پایتخت را به مشهد مقدس وصل میکرد.
اسکندر بیک منشی نیز در کتاب عالمآرای عباسی از کاروانسرای مرنجاب به عنوان کاروانسرایی معتبر در کنار جادهای که شاه عباس در وسط کویر نمک احداث کرده نام برده است.
ساختمان کاروانسرا
پایههای ساختمان از سنگ و ملاط و در داخل آن حیاطی به ابعاد ۳۰ در ۲۰ متر است که دورادور آن ۲۹ اتاق در آوردهاند که با چند پله از کف حیاط به آن میرسند. در پشت اتاقها هم سرسرای بزرگی برای اصطبل پیشبینی شده بود. کاروانسرا به شکل قلعهای مربعشکل به مساحت ۳۵۰۰ متر مربع است که شش برج در دیوارهای آن تعبیه شده است.
نقشهی بنا از بسیاری جهات شبیه به ساختمانهای قصر بهرام و عینالرشید سیاهکوه است و پیدا است که اقامتگاهی برای قوافل بوده. ولی بنای مرنجاب جدیدتر از بناهای ذکر شده است و پیشینهی پیشاصفوی ندارد.
کاروانسرا در بند ریگ، یکی از معروفترین و بزرگترین ریگزارهای ایران، واقع شده است. این منطقه در گذشته گذرگاه رودخانهها و آبراهههای دائمی و فصلی پرآبی بوده و حتی در بهار به دلیل عبور جریانهای سیلابی پرآب بسیار خطرناک بوده است.اکنون دیگر خبری از آن سیلابها نیست و بند ریگ در بهار با پوشش گیاهی زیبا میشود و زمانی که بر اثر وزش باد تپههای ماسهای به حرکت درمیآید منظرهی بدیعی ایجاد میکند.
ساختمان کاروانسرا هم از روی تپههای ماسهای، همچون تابلوی نقاشیشدهی بسیار زیبایی، بین دریاچه و رشته تپههای ماسهای جلب توجه میکند.از این رو عجیب نیست که عکاسان طبیعت حسابی در اینجا سیر میکنند یا فیلمسازان برای فضاسازی حوادث تاریخی و بیابانهای کشورهای عربی و صحرای آفریقا سر از اینجا در میآورند.
مسیری که از آران و بیدگل به مرنجاب میرود یکی از مسیرهای قدیمی اصفهان به کاشان، یزد، مشهد و تهران و مسیر گذر بسیاری از جهانگردان کویر بوده است. این مسیر با مسیر اصلی ورامین-اردستان تلاقی میکرد و در شمال به سیر اصلی جادهی سنگفرش صفوی متصل میشد.