
آشنایی با دریاچه مهارلو شیراز
شرح
دریاچه مهارلو شیراز
شیراز ، شهر بهارنارنج و باغ های دلگشاست. شهری که پر از مسجد و خانه های قدیمی است که نمی توان بدون دیدنشان شیراز را ترک کرد. اینجا جایی است که محبوبیتش فقط به خاطر حافظیه و سعدیه نیست و همه شهر به آلبوم عکسی دیدنی میماند. جایی که شکوه و زیبایی دروازه قرآن، باغ های متعدد شهر، ارگ کریمخانی، دریاچه مهارلو شیراز ، بازار و حمام شهر که یادگارهای چندساله شهرند، تو را در خودش غرق میکند. میتوان ساعتها در هرکدام قدم زد و از آنهمه زیبایی به وجد آمد.
جاهای دیدنی شیراز در تابستان پر از عطر بهار نارنج است، به هر جاذبه دیدنی شیراز که سر بزنید با گل های رنگارنگ و درختان بهارنارنج روبرو می شوید. شیراز، شهر عشق است. یکی از زیباترین شهرهای ایران که گفته میشود خاک دامنگیری دارد. شهری که برای گشتن مکانهای دیدنی بیشمارش حداقل باید سه یا چهار روز زمان صرف کرد.
شیراز شهر انگورهای خوب، عشق و شاعرانگی است. شهری با دیدنیهای فراوان که چه از لحاظ طبیعتگردی و چه از لحاظ فرهنگی و تاریخی در بین شهرهای دیگر کشور کم نظیر است. یکی از جاذبه های طبیعی شیراز ، دریاچه مهارلو نام دارد. مهارلو نام دریاچه ای در شهرستان سروستان از توابع استان فارس است که با نام های دیگری همچون مهلو، مهلویه، ماهلویه و با عناوین قدیمی تری مانند جنکال یا دریاچه نمک نیز شناخته می شود. این دریاچه وسعتی برابر 25 هزار هکتار دارد و دارای آبی است بسیار شور که همه ساله میزان قابل توجهی نمک از آن برداشت می شود.
تامین آب دریاچه
آب مهارلو توسط دو رودخانه فصلی سلطان آباد و رودخانه خشک تامین می گردد و برخی قسمت های آن نیز از چند چشمه زیرزمینی تغذیه می کنند. دریاچه مهارلو مامن امنی برای پرندگان کوچک و بزرگ محسوب می شود که مهم ترین آنها فلامینگو می باشد و تنجه، اردک سرسبز، مرغابی، آبچلیک، چوکا و آنقوت به عنوان دیگر پرندگان دریاچه به شمار می روند.
ویژگی های جالب دریاچه
دریاچه مهارلو در حدود 18 کیلومتری جنوب شرقی شیراز در ارتفاع 1560 متری از سطح دریا قرار دارد و به واسطه همجواری با کلانشهر شیراز، یکی از مناطق گردشگری و تفرجگاهی محسوب میشود از آنجا که میزان تبخیر در دریاچه مهارلو بالاست، بخشی از بستر آن را لایهای از نمک می پوشاند و فقط در بخشهای شمالی و مرکزی آن با عمق بسیار کم و شوری زیاد، آب وجود دارد. یکی از پدیدههای جالب این دریاچه وجود پدیده کشند قرمز میباشد. کشندهای قرمز نوعی از جلبکها میباشند که نسبت به شوری مقاوم بوده و زمانی که شوری آب بالا میرود، این جلبکها رشد بیشتری مییابند.
تکثیر بیش از حد این موجودات سبب میشود که تراکم جلبکها در سطح آب بالا رفته و به صورت لایهای قرار گیرند که مانع از تبادل هوا با آب و در نهایت کاهش اکسیژن میشود. آب این دریاچه از نوع کلرید سدیم – منیزیم، سولفات سدیم است و از نمک این دریاچه برای صنایع پتروشیمی استفاده میشود. در ضمن بالابودن پتاسیم و به ویژه منیزیم در شورابه های دریاچة مهارلو، امکان استحصال اقتصادی نمکهای منیزیم به عنوان فرآوردة اصلی و پتاسیم به عنوان محصول فرعی را امکانپذیر نشان میدهد.
یکی از پدیدههای جالب این دریاچه وجود پدیده کشند قرمز میباشد. کشندهای قرمز نوعی از جلبکها میباشند که نسبت به شوری مقاوم بوده و زمانی که شوری آب بالا میرود، این جلبکها رشد بیشتری مییابند. تکثیر بیش از حد این موجودات سبب میشود که تراکم جلبکها در سطح آب بالا رفته و به صورت لایهای قرار گیرند که مانع از تبادل هوا با آب و در نهایت کاهش اکسیژن میشود. از دریاچه مهارلو برای تهیه نمک صنایع استان فارس استفاده میشود.