
آشنایی با کوه کراکاتوا
شرح
کوه کراکاتوا، یک کالدرا در تنگه سوندا بین جزایر جاوا و سوماترا در استان اندونزی لامپونگ است. این نام همچنین برای گروه جزایر آتشفشانی اطراف استفاده شده است که شامل چهار جزیره است: دو مورد از آنها ، لنگ و ورلاتن ، بقایای یک بنای آتشفشانی قبلی هستند که در فورانها ویران شده اند مدتها قبل از فوران معروف دیگری ، Rakata ، بقایای یک جزیره بسیار بزرگتر است که در فوران سال 1883 نابود شد.در سال 1927 ، جزیره چهارم به نام آناک کراکاتاتو یا “کودک کراکاتاتا” از دهانه دریایی تشکیل شد که در سال 1883 تشکیل شد. از اواخر قرن بیستم فعالیت فوران جدیدی انجام شده است ، با فروپاشی بزرگ باعث سونامی مرگبار در دسامبر سال 2018 شده است.
قابل توجه ترین فوران های کوه کراکاتوا
قابل توجه ترین فوران های کوه کراکاتوا در یک سری انفجار گسترده در طی 26 تا 27 اوت 1883 به وقوع پیوست ، که در میان شدیدترین وقایع آتشفشانی تاریخ ثبت شده بودند.با تخمین شاخص انفجار آتشفشانی آتشفشانی VEI از 6 ، فوران معادل 200 مگاتن TNTبود – حدود 13،000 برابر عملکرد هسته ای بمب پسر کوچک که ویروس هیروشیما را ویران کرد ، ژاپن در طول جنگ جهانی دوم و چهار برابر بازده تزار بمبا ، قدرتمندترین وسیله هستهای که تاکنون در 50 تن منفجر شده است.
فوران کراکاتوا در سال 1883 تقریباً 25 کیلومتر مکعب سنگ را بیرون کشید. انفجار فاجعه آمیز 3200 کیلومتری در آلیس اسپرینگز ، استرالیا و در جزیره رودریگوس در نزدیکی موریس ، 4،780 کیلومتر به غرب شنیده شد.براساس سوابق رسمی مستعمره هند شرقی هلند ، 165 روستا و شهر در نزدیکی کراکاتاتا تخریب شد و 132 آسیب جدی دیدند. حداقل 36.417 نفر جان باختند و هزاران نفر دیگر نیز زخمی شدند ، بیشتر از سونامی هایی که در پی انفجار رخ داده است. فوران ، دو سوم جزیره کراکتاتا را نابود کرد.
تاثیرات فوران ها
فوران ها در این منطقه از سال 1927 تاکنون جزیره جدیدی را در همان مکان با نام آناک کراکاتاتو کرده اند. فوران های دوره ای از آن زمان ادامه داشته است ، با فوران های اخیر در سال های 2009 ، 2010 ، 2011 و 2012 و سقوط عمده در سال 2018. در اواخر سال 2011 ، این جزیره شعاع تقریباً 2 کیلومتری داشت و بالاترین نقطه در مورد 324 متر از سطح دریا ، در هر سال پنج متر در حال رشد است. در سال 2017 ، ارتفاع آناک کراکاتاتو بیش از 400 متر از سطح دریا گزارش شده است و در پی سقوط در دسامبر 2018 ، ارتفاع به 110 متر کاهش یافته است.
اگرچه توصیفات اولیه ای درباره جزیره ای در تنگه سوندا با “کوهی برجسته” وجود دارد ، اما اولین ذکر کراکاتاتا با نام در دنیای غربی در نقشه 1611 توسط لوکاس جانسزون واگناهر ، که برچسب جزیره بود. کلمه سوندایی برای “جزیره” است. برنامه جهانی آتشفشانی مؤسسه اسمیتسونیان نام صحیح اسم اندونزیایی ، کراکاتاتو را ذکر می کند ، اما می گوید که کراکاتاتو غالباً شاغل است اندونزی بیش از 130 آتشفشان فعال ، بیشترین تعداد کشورها را در خود جای داده است.
آنها محور سیستم قوس جزیره اندونزی تولید شده توسط فرورانش شمال شرقی پلاک هند و استرالیا را تشکیل می دهند. اکثر این آتشفشانها در کنار دو جزیره بزرگ اندونزی ، جاوا و سوماترا قرار دارند. این دو جزیره توسط تنگه ساندا واقع در خم در محور قوس جزیره جدا می شوند. کراکاتاتو مستقیماً در منطقه فرورانش پلاک اوراسیا و صفحه هند و استرالیا قرار دارد که مرزهای صفحه باعث تغییر شدید جهت می شوند ، احتمالاً منجر به پوسته غیر منتظره ای ضعیف در منطقه می شود.
منبع : ویکی پدیا