
آشنایی با مقبره شیخ رکن العالم مولتان
شرح
مقبره شیخ رکن العالم
مقبره شیخ رکن العالم در شهر باستانی مولتان و در مرکز پاکستان واقع شده است.این حرم نخستین نمونه از معماری طغلوق به شمار می رود ، و یکی از چشمگیرترین آرامگاه های شبه قاره هند است. این حرم بیش از 100000 زائر را به جشنواره سالانه urs که بزرگداشت وفات وی را گرامی می دارد ، جذب می کند.
این مقبره بین سالهای 1320 تا 1324 میلادی توسط غیاث الدین طغلوق به سبک معماری قبل از مغول ساخته شده است. این مقبره نخستین نمونه از معماری طغلوق به حساب می آید ، و بناهای تاریخی طغلوق در دهلی پیش از موعد مقدم است. این مقبره زمانی ساخته شد که غیاث الدین به عنوان فرماندار دیپالپور فعالیت می کرد ، و احتمالاً قرار بود به عنوان مقبره برای خودش خدمت کند ، قبل از اینکه امپراتور سلطانیت دهلی شود.
رکن العالم در ابتدا در حرم بهاء الدین زکریا دفن شده بود ، اما مقبره حاضر توسط محمد بن طغلوق به فرزندان رکن العالم اهدا شد ، که بقایای خود را در او تداخل می کرد. چیدمان این حرم معمولی از مقبره های سهروردی است و دارای سه ورودی ، یک محراب غربی و یک ورودی اصلی در محور جنوبی است که دارای هشتی کوچک است. از آنجا که ورودی اصلی از آنجا به منظور تغییر جهت محورهای حرم با مکه ، مطابق تفسیرهای ارتدوکس از اسلام ، به شرق تغییر مکان داده است.
این مقبره در هر 8 گوشه خود دارای دکوراسیون است و عناصری از معماری نظامی Tughluq را در خود جای داده است.و این مقبره دارای یک سبک معماری هماهنگ است که سنتز عناصر تزئینی خارجی و بومی می شود. مولان پیوندهای محکمی با ایران و افغانستان داشت، پیوندهایی که در تأثیر سنگین سبک های معماری آسیای میانه و فارسی یافت شده در مقبره ، مانند استفاده از آجر ، کاشی های لعاب دار و سقف های چوبی منعکس می شود.
معماری مقبره شیخ رکن العالم
این حرم نشانگر اوج معماری تشییع جنازه مولتی است که با حرم خالد ولید در نزدیکی کبیرولا آغاز شد. مقبره ساختاری سه لایه است. گرچه لایه دوم هشت ضلعی معمولی برای مولتان است ، اولین لایه در شکل هشت ضلعی با حرم در نزدیکی بهاد الدین زکریا و سایر زیارتگاه های قبلی متفاوت است که بر یک پایه مربع شکل قرار دارد. ردیف اول به قطر 15 متر است و دارای ضخامت دیوارها 4 فوت است. اولین ردیف از باند های چوبی است که باعث ایجاد شکاف بصری در آجرکاری بیرونی می شود.
ردیف اول هشت ضلعی توسط برجهای کوچک مناره ای شکل در هر یک از 8 گوشه خود که پشتیبانی از سازه را پشت سر می گذارد ، پیچیده شده و با بالا آمدن و بالاتر رفتن از سطح اول ، باریك می شوند. هشت ضلعی دوم بر روی اولین لایه قرار دارد که دارای گنبدهای کوچک در هر یک از هشت گوشه ساختمان است. یک لایه سوم بالاتر از دوم استوار است و توسط یک گنبد به قطر 15 متر شکل گرفته است. کل ساختار 35 متر طول ، با دیوارهای شیب دار است. این گنبد توسط سازه ای شبیه به آملاكایی كه در معابد هندو یافت می شود ، پوشیده شده است.
آجر های استفاده شده در این بنا
مقبره شاه رکن العالم کاملاً از آجر قرمز ساخته شده است ، محدود به پرتوهای چوب شیشام ، که در طی قرن ها سیاه شده اند. نمای بیرونی با تابلوهای چوبی حک شده ، آجر حک شده ، رشته های رشته ای و نبردهای تزئینی تزئین شده است. دکمه ها ، برجک ها و طناب کشی در بالای حرم بازتاب تأثیر معماری نظامی طغلوق بر حتی ساختمان های غیر نظامی است. نمای بیرونی بیشتر با کاشی کاری به سبک منطقه ای در نقاشی های گلدار ، تزیینی و نقاشی هندسی با کاشی های آبی تیره ، لاجوردی و سفید تزیین شده است ، که همه اینها با آجرهای صاف و ریز قرمز جلا شده است. گنبد سفید با کاشی کاری آبی رنگ در امتداد قسمت پایین آن تزئین شده است. قبر شاه ركن العالم با 72 قبر فرزندان و جانبازانش احاطه شده است.
فضای داخلی این حرم
فضای داخلی مقبره شیخ رکن العالم دارای هیچ گونه دکوراسیون داخلی و هیچ عنصر ساختاری داخلی برای پشتیبانی از فضای داخلی نیست که نتیجه آن فضای داخلی گسترده ای است. فضای داخلی ابتدا با کاشی کاریهای پیچیده تزئین شده بود ، که بعداً در گچ پوشانده شده بود ، اگرچه فضای وسیع مقبره اکنون عمدتاً لخت است. سوله ها در سطح زمین برای بزرگنمایی بیشتر فضای داخلی فعالیت می کنند.
محراب چوبی حک شده یکی از اولین نمونه های ژانر آن به حساب می آید. ساركوفاژ ركن العالم كمي خارج از مركز است و با قبور 72 نفر از بستگانش احاطه شده است ، كه به 72 اصحاب شهيد نوه پيامبر اكرم ، امام حسين ، در نبرد كربلا اشاره دارد. در دهه 1970 ، مقبره توسط اداره آقاف تعمیر و مرمت شد. کل داخلی لعاب دار و درخشان نتیجه کاشی ها و آجر کاری های جدید است که توسط کاشیگارها یا سازندگان کاشی های مولتان انجام شده است. این مقبره به عنوان میراث جهانی یونسکو در فهرست آزمایشی قرار دارد.
منبع : ویکی پدیا