
روستای کزج اردبیل
شرح
استان اردبیل در شمال غربی ایران قرار دارد که به دلیل داشتن مردم بسیار خون گرم و مهمان نواز و آب و هوای خنک این استان گردشگران زیادی را به خود جذب می کند. جاهای دیدنی اردبیل در تابستان و بهار جزو مقاصد اصلی مسافران بوده و همه از مکان های دیدنی اردبیل بازدید می کنند.اردبیل ، جدا از هوای خنک و بهاریاش در دل روزهای گرم تابستان، سرزمین دشتهای سرسبز، دریاچه ها و آبهای گرم و گردنه حیران هم هست و علاوه بر این عسل و آش دوغش نیز بسیار محبوب است. روستای کزج اردبیل از توابع فیروزآباد خلخال از مراکز جذب توریست استان اردبیل است. این روستای زیبا و منحصر بفرد با هدف گردشگری در 15 کیلومتری شمالغربی هشجین واقع است.
بافت سنتی،معماری خاص اماکن مسکونی، قرار گرفتن در کوهپایه، بهره مندی از طبیعت بکر و زیبا، جاری شدن رودخانه قزل اون درست از بین باغات روستا، قدمت و پیشینه تاریخی و صنایع دستی موجب گردیده که به یکی از جاذبه های توریستی استان تبدیل گردد. روستای گردشگری کزج شهرستان خلخال، باشکوه، پنهان در دل کوه در دامنه کوههای سر به فلک کشیده منطقه خلخال در دامنه تند کوهی به نام “بلدداشی” و در ساحل شرقی رودخانه قزل اوزن روستایی به نام ” کزج ” واقع شده است.
نام روستای زیبا و گردشگری ” کزج ” برگرفته از کلمه ” کزه” یعنی چوبدستی (دگنگ یا الآغاجی) است. روستای کزج با بافت متمرکز ساخت و ساز پیرامون هسته اولیه آن بنا شده و به همین علت زمینهای زراعی و باغات بیشتر در حاشیه و پیرامون بافت مسکونی گسترش یافته است.
جاذبه های دیدنی روستا
روستای کزج به علت بافت معماری از جمله نوع مصالح به کار رفته در ساخت و ساز، رنگ آمیزی دیوارها، حیاط خانهها، درها و پنجرهها و نیز سلیقه منحصر به فرد در ساخت بنا، هدایت فاضلاب منازل و بکر بودن فرهنگ زندگی اجتماعی و حتی همزیستی مسالمتآمیز شیعیان و اهل تسنن ساکن در روستا جزو 12 روستای هدف گردشگری استان اردبیل تعیین شده است. نمای ظاهری این روستا از دید گردشگران جلوهای جذاب و دیدنی به آن بخشیده به طوری که در نگاه اول صدها واحد مسکونی به صورت مکعبهایی در کنار هم و همشکل دیده میشود که با رنگ آمیزی تزیینی ایوانها، تیرهای چوبی ایوانها، پلهها، درها و پنجرهها منظره بدیعی را به وجود آورده است.
سقف و پشت بام خانهها بیشتر با افزودن لایههای کاهگلی متعدد حدود نیم سانتی متری در هر سال به روش ماله کشیهای سالانه ضخیم شده به طوری که بارشهای باران و برف موجب چکه کردن سقفها نمیشود. این شیوه معماری حتی با همه گیر شدن استفاده از مصالح ساختمانی جدید از قبیل قیر، ایزوگام، ایرانیت و سیمان هنوز هم در روستای کزج مرسوم بوده و زیبایی و طراوت خاصی به این روستا بخشیده است.