
رصد خانه جانتارمانتار جیپور
شرح
آشنایی با رصد خانه جانتارمانتار جیپور
جیپور یکی از شهرهای تاریخی کشور هند است که یادمانهای تاریخی و باشکوهش، گردشگران زیادی را از گوشه کنار جهان مجذوب خود میکند. دیدنی های جیپور از این شهر یک مقصد توریستی جذاب ساخته است. اگر میخواهید سفری تماشایی و بینظیر به گذشته داشته باشید، توصیه میکنیم که حتما به جیپور هندوستان زیبا سفر کنید. یکی از مکانهای دیدنی شهر جیپور، رصد خانه جانتارمانتار جیپور میباشد که یک رصدخانه قرون وسطی بوده و در نوع خود بزرگترین در جهان است.
کسانی که به هند سفر کرده اند حتماً سری هم یه یکی از جذاب ترین آثار تاریخی این کشور یعنی مجموعه المانهای معمارانه ای که در کنار هم یک رصد خانه ی نجوم را تشکیل داده اند زده اند. جانتار مانتار, از چهارده ابزار هندسی برای اندازه گیری زمان, پیش بینی کسوف و خسوف, گرفتن ردپای ستارگان در مدارهایشان , تعیین زوال سیاره ها و … استفاده می کند خانه قرار می دهند.
طراحی رصد خانه جانتارمانتار جیپور
رصدخانه جانتار مانتار جیپوردر سالهای 1726-1734 توسط مهاراجه هندی طراحی شده اند. نام این مجموعه شاهد خوبی برای کاربرد آن است، جانتر در زبان سانسکریت به معنی وسیله و مانتر نیز به معنی محاسبه است. هر کدام از سازه هایی که در این رصد خانه می بینید از مصالح سخت مانند سنگ و مرمر ساخته و برای رصد ستارگان و محاسبات نجومی استفاده می شدند. مجموعه ای از ادوات که در کنار هم رصدخانه ای بسیار زیبا رو تشکیل میده و توسط مهاراجه ای به نام ساوی جی سینگ در جیپور طراحی شده.
این مجموعه شامل ابزارهایی میشود که در هر سه سیستم کلاسیک جهتیابی سماوی جواب میدادند: سیستم موضعی افقی – زنیت یا به تعبیر ستارهشناسان شرقی سیستم «سَرسو»، سیستم استوایی و سیستم خورشیدگرفتگی و ماه گرفتگی. سیستم مرکزی (کاپالی یانترا پراکارا به معنای دستگاه مرکزی) در دو سیستم فعال است و امکان انتقال مستقیم موقعیتهای جغرافیایی لز یک سیستم به دیگری را فراهم میکند. در قرن 19 این بنای یادبود آسیب دید. مراحل اولیه بازسازی زیر نظر فرمانده آرتور گرِت، یک ستاره شناس آماتور مشتاق، و در طول خدمتش به عنوان دستیار مهندس منطقه جیپور انجام شد. جای سینگ متوجه شد که زیج در دوره او، به ویژه پیشبینیهای موقعیت اشیا سماوی مانند ماه با موقعیتهای محاسبه شده در جدول یکسان نیست.
جاذبه تاریخی رصد خانه جانتارمانتار
او 5 مرکز رصد جدید در شهرهای مختلف بنا کرد تا زیج دقیقتری به دست آورد. برخی از این وسایل در نگاه اول بسیار عجیب می رسند و از آن عجیب تر اینکه روزگاری کاربرد تخصصی در علم نجوم داشتند. بزرگترین ساعت سنگی جهان در این مجموعه رصد خانه جانتار مانتار جیپور واقع شده است. این رصد خانه به عنوان یکی از میراث های جهانی ثبت شده هند در میراث جهانی یونسکو است که جزو بازدید های اصلی توریست ها از شهر تاریخی جیپور است. ثبت جهانی این میراث در میراث جهانی یونسکو در سال 2010 میلادی انجام پذیرفت. این مجموعه نمونه بی نظیری است از ترکیب معماری علمی مدرن با مدد گرفتن از باورهای مذهبی است. ویژگی که در سایر سازه هایی که معاصر با این بنا همانند هوا محل دیده می شود. در ساخت این بناها از سنگ های محلی و مرمر استفاده شده است.
و این بناها بر اساس نجوم بطلیموسی ساخته شده اند که مجموعه بسیار منحصر به فردی در نوع خود است. بنای رصد خانه جانتار مانتار در قرن 19 میلادی آسیب بسیاری دید. بعدها با مدد آرتور گارت ستاره شناس داوطلب کار بازسازی آن انجام پذیرفت که اثر فعلی حاصل این امر است. برای گشت و گذار در این رصدخانه چیزی حدود دو ساعتی زمان نیاز دارید تا به خوبی با هر ابزار و کاربرد آن آشنا شوید. .به یاد داشته باشید رصدخانه جانتار مانتار جیپور روزانه از ساعت 9 صبح تا 17 عصر برای عموم باز است.