
غار پرآو
شرح
غار پرآو
غار پرآو کرمانشاه یا غار پَرو (به معنی پر آب) نام غاری است در ارتفاع ۳٬۰۵۰ متری کوه پراو، در دوازده کیلومتری شمالشرق شهر کرمانشاه که در میان کوه طاق بستان و کوه بیستون و در جنوب منطقهای به نام میدان پراو قرار دارد. این غار در ۳۰۰ متری پایین قله شیخ علیخان یا قله پراو قرار دارد.
وجه تسمیه غار پرآو کرمانشاه
نام این غار(پَرآو یا پَرو) به زبان محلی به معنای پرآب میباشد. احتمال میرود که این نام بی ربط به وجود عنصر فراوانی چون آب به دلیل ذوب شدن یخچالهای زیرزمینی درون غار، نمیباشد.
کشف غار پرآو کرمانشاه توسط انگلیسی ها
حدود 40 سال پیش گروهی از زمين شناسان و مهندسان انگليسی در حین عملیات نقشه برداری در ارتفاعات کوه زاگرس متوجه دهانه یک غار شدند و احتمال وجود غاری عظيم را در محل می دادند. محققان انگلیسی بعد ها حاصل پژوهشهای خود را در کتاب جويبارهای زاگرس اعلام کردند و این موضوع و کشف غاری عظیم به قدری جذاب بود که انجمن غارشناسی انگلستان در شهریور سال ۱۳۵۰، به همراه يازده نفره از خبرهترین غارنوردان خود به سرپرستی جان ميدلتون، وارد كرمانشاه شدند تا عملیات اکتشاف را آغاز کنند.
غارنوردان انگلیسی درغار پرآو کرمانشاه
غارنوردان انگلیسی در سیام شهریور 1350 عملیات اکتشاف را شروع کردند و به انتهای چاه 26 و عمق 751 متری غار رسیدند و با تصور اینکه برای ادامه نیاز به تجهیزات بیشتری دارند، ادامه فعالیت اکتشاف را به سال آینده موکول کردند و عنوان نخستين كاشفان غار پرآو را به خود اختصاص دادند.
بار دوم غارنوردان انگلیسی در مرداد 1351 با هدف نفوذ به اعماق غار، وارد کرمانشاه شدند اما نتوانستند به عمق بیشتری دست پیدا کنند و تنها اطلاعات قبلی خود را تکمیل کردند. این غار، یک اصطلاح ماندنی در غارنوردی آنها به جای گذاشت و اگر یک غار بزرگ،که تصور عمق بیشتری از آن دارند ، ناگهان به آخر خود برسد، میگویند: “پرآوئی شد”
غارنوردان کانون کوهنوردی کرمانشاه درغار پرآو کرمانشاه
بعد از فاتحان انگلیسی، غارنوردان کانون کوهنوردی کرمانشاه در سال 1368 تلاش خود را برای پیمایش غار به کار گرفتند اما به دلایل گوناگون موفق به انجام آن نشدند. این شکست تا دو دهه ادامه داشت تا اینکه در سال 1370 حشمت حيدريان ، بهمن مشتكوب و منوچهر دهشت از اعضای كانون كوهــنوردان كرمانشاه موفق شدند به عنوان اولين فاتحان ايرانی غار پرآو، تا انتهای غار و حوضچه را پیمایش کنند. بعد از این موفقیت پیمایش های دیگری نیز انجام شد که سبب پیدایش راههای جدید در غار پرآو شد.
اخیرا نیز سفرهای زیادی بین 2 تا 9 پیمایش به این غار رازآلود انجام می شود. بیشتر افراد با استفاده از اصول پایهی اس-آر-تی به انتهای غار رسیده اند. برخی به یک بار اکتفا نکرده و حس کنجکاویشان آنها را دوباره به داخل غار کشیده است . یوسف سورنی نیا عضو گروه کوهنوردی کرمانشاه، ۳۲ سفر به غار پرآو داشته که ۹ بار آن تا انتهای غار بوده است.