
مجموعه تاریخی فرح آباد ساری
شرح
مجموعه تاریخی فرح آباد ساری
جاهای دیدنی ساری ، یکی از زیباترین مراکز استان کشورمان که با طبیعتی وصفناشدنی و جاذبههای گردشگری و تفریحی بینظیر در استان مازندران واقع شده است. ساری مکان های دیدنی خوبی دارد و هر ساله پذیرای خیل عظیم گردشگران داخلی و خارجی است. ساری با قدمتی 5 هزارساله، یکی از قدیمیترین و پرجمعیتترین شهرهای شمال ایران است. این شهر تاریخی جاذبههای گردشگری فراوانی را در خود جای داده است. یکی از این جاذبه ها ، مجموعه تاریخی فرح آباد ساری میباشد که در فاصله تقريبى 28 کيلومترى راه اصلى ساري – فرحآباد و در فاصله دو کيلومترى ساحل درياى مازندران قرار دارد.
از مهمترين بقاياى اين شهر، مسجد و مدرسه قسمتهايى از يک پل، ديوار باقى مانده از يک قصر و حمام متعلق به دوره صفوى را مىتوان نام برد. اين محل در زمان شاه عباس اول بندرى آباد و پررونق بود تا جايى که لقب دارالسرور و حتى دارالسلطنه را به آن اختصاص دادند.
ویژگی های جالب این مجموعه
شاهان صفوي، بويژه شاه عباس، علاقه خاصي به اين محل داشته و همه ساله، تابستان، مدتي در اين شهر اقامت مي کردند. اين شهر در اواخر سلطنت شاه عباس دوم توسط روسها به آتش کشيده شد و روسها پس از کشتار همگانى و به آتش کشيدن کاخ جهاننما (قصر معروف شاه عباس بزرگ) از راه دريا گرختند. بناهاي مجموعه فرح آباد شامل کاخ، پل، مسجد، آب انبار، حمام، کاروانسرا، مدرسه، بازار و خيابان های متعددي بوده است که در اطراف رود تجن ساخته بودند. متأسفانه اين مجموعه ي زيبا در قرون اخير در اثر عوامل طبيعي، جنگل کاري و توسعه کشاورزي تخريب شده است، ولي آنچه از بقاياي آن مشاهده مي شود دلالت بر شکوه و زيبايي آن در عهد صفوي دارد. در ميان همه آثارى که در مجموعه فرحآباد ذکر شد، تنها مسجد به دليل پايگاه مردمى خود، بر جا مانده است.
اين مسجد در زمينى مستطيل شکل به ابعاد75٭65 متر قرار دارد و فرم آن چهار ايوانى است. ايوان اصلى مسجد با گنبد بزرگ آجرى در قسمت جنوبى که محراب نيز در آنجا واقع است، قرار دارد. در دو طرف ايوان دو شبستان عظيم قرار دارد و پيرامون حياط را حجرههايى براى درس طلاب، در بر گرفته است. بناهاى ضلع شمال به رباط و کاروانسرا بيشتر شباهت دارد و احتمال مىرود که براى استراحت مسافران بوده است. مجموعه تاریخی فرحآباد در تاریخ 16 اسفند 1355 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.