
آشنایی با عمارت عینالدوله تهران
شرح
عمارت عینالدوله تهران
یکی از بناهای قدیمی و تاریخی شهر تهران که شاید ناشناخته باشد، عمارت عینالدوله میباشد. عینالدوله صدراعظم مستبد مظفرالدین شاه بود که در دوره مبارزات آزادی خواهان آنان را سخت آزرد و سرکوب کرد. وی فردی مستبد بود و از مخالفین سر سخت مشروطیت به شمار میرفت. عین الدوله باغ و عمارتی در مبارکآباد بنا نهاد. در آن عصردر این منطقه وسیع که بیرون از حصار ناصری تهران بود، جز آبادیهایی بسیار خرد جایی مسکون و آباد نبود.
شاهزاده عبدالمجید میرزا عین الدوله اراضی دیگری نیز در این حدود داشت. از آن جمله است باغ شازده (شاهزاده) در جنوب مبارک آباد که اکنون بخشی از آن اراضی با نام باغ شازده به صورت بوستان در آن جا دایر است. مجیدیه برگرفته از نام وی است. عین الدوله تا سال 1306 خورشیدی در قید حیات بود. وی در سال های پایانی عمر با ورشکستگی بزرگی مواجه شد.
طلبکاران بسیاری از اموال او را به یغما بردند و از طرفی تنها پسرش هم مردی لایق و با کفایت نشد که بتواند اموال پدر را جمع و جور نماید. به هر حال با شرایط پیش آمده، این باغ و عمارت از مالکیت عین الدوله بیرون آمد و مالک جدیدی با نام بصیرالدوله(هروی) پیدا کرد. بصیرالدوله دستی سر و گوش عمارت کشید و آن را به اسکان خانواده اش اختصاص داد. بصيرالدوله در دوران اسکان دراین باغ چند مرتبه دست به تعمیرات و ساختمان زد. مساحت ساختمان 800 متر است که در دو طبقه بنا گردیده. ساختمان اوليه بنایی اعيانی ولی ساده ييلاقی در دو طبقه بود.
احداث بنا
از زمان احداث بنا خبر دقیقی در دست نیست . در این بنا در جهت شمال به جنوب ورودی، یک کرسی به ارتفاع 1/5 متر قرار دارد و توسط ده پله به ایوانی وارد می شود که دور تا دور ساختمان را می چرخد. بنا با نقاشی دیواری، گچ بری، آیینه کاری و قاب بندی تزئیین شده است. این بنا مربوط به اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی اول است و معماری آن هم به سبک معماری دوران قاجار انجام شده است .این باغ عمارت، محل اقامت ییلاقی «عینالدوله» وزیر سه دورۀ حساس تاریخی در دوران قاجار بوده است و تقریباً همزمان با تغییر حکومت از قاجار به پهلوی به محل سکونت دائم خانواده هروی «بصیرالدوله» تبدیل شد.
دیدنی های عمارت عینالدوله
این مکان، در زمان احداث (بین سالهای 1330-1310 هـ. ق) شامل یک عمارت تشریفاتی، استخری بزرگ و باغات بسیاری در اطراف بود. در سال 1376 هـ. ش در حالی که از سالها پیش ویران و متروک شده بود، شناسایی شد . در حال حاضرنگارخانه برگ در عمارت عین الدوله دایر است. مهمترین واقعهای که در این عمارت رخ داده است، برگزاری کنفرانس تهران در زمان جنگ جهانی دوم بوده است. باید بدانید که عمارت عینالدوله تهران ، عمارتی ییلاقی در کوچه باغهای قدیمی پایتخت است که مثل نگینی در شهر تهران میدرخشد. این بنا و باغ در تاريخ 4 /4 / 1377 با شماره 2042 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيد.