
موزه هنر اسلامی دوحه (Museum of Islamic Art Doha)
شرح
موزه هنر اسلامی دوحه
موزه هنر اسلامی دوحه یکی از شاهکارهای معماری در کرانه خلیج فارس است. این موزه در کشور قطر واقع شده است و بسیاری از آثار اسلامی را در خود جای داده است . موزه هنر اسلامی در دوحه (به عربی: متحف الفن الاسلامی فی الدوحه) تاسیس ۲۰۰۸، نام یک موزه هنر از دوران اسلامی است که در پایتخت کشور قطر قرار دارد. این موزه همچنین میزبان آثار تاریخی از سال ۶۰۰ میلادی تا قرن نوزدهم است. در سالهای آینده، این موزه مکانی خواهد شد برای یادگیری و بستری برای گفتگو و آشنایی با هنر و معماری اسلامی. این موزه، نماد فرهنگی جدیدی را برای منطقه خلیج فارس، به وجود آورده است.
حجم هرمی مانند (زیگوراتی) و پلههای نمایشگر منحنی شکل در هال مرکزی، مجموعه برخی از مهمترین شباهتهای این موزه با موزه لوور فرانسه هستند. در مراسم گشایش این موزه، «یو-یو ما» نوازنده معروف آمریکایی هنرنمایی کرد. یو مینگ پی (به انگلیسی: Ieoh Ming Pei) مشهور به آی ام پی (به انگلیسی: I. M. Pei) نام اختصاری و مستعار معمار برجسته آمریکایی چینی تبار است. این موزه هنر دست این هنرمند بزرگ است.
موزه هنرهای اسلامی در دوحه پایتخت قطر بزرگترین موزه اسلامی به شمار میرود که در آن آثار باستانی اسلامی چون کتابهای خطی، پارچههای نفیس، سنگهای گرانبها و سکههای قدیمی از طلا و نقره و برنز که تاریخ برخی از آنها به پیش از اسلام و عهد ساسانیان باز میگردد، به نمایش گذاشته شده است.
مجموعه های بی نظیر موجود در موزه
موزه هنرهای اسلامی مجموعهای کمنظیر و نایاب از دست نوشتههای مصری، اسپانیایی و ترکی قرون ۱۱، ۱۳ و ۱۵ با موضوعات علمی و ریاضیات را به نمایش گذاشته که در میان آنها یک نسخه عربی ارزشمند و نایاب نیز دیده میشود. این نسخه ابتدا از اسپانیا به ایتالیا منتقل شد و سپس به صورت نسخه دیجیتالی برگشت. قالی ایرانی از جنس ابریشم متعلق به سده ۱۶ میلادی نیز در این موزه نگهداری میشود.
در نهایت اینکه ساخت بناهایی اینچنین در کشورهای کوچکی همچون قطر تلنگری به مسئولان کشور ماست که این کشورها از هر وسیله برای جلب گردشگر و ایجاد هویت برای خویش استفاده میکنند و ما علی رغم قرارگیری در جایگاه دهم جهان از نظر میراث معماری و رتبه پنجم دنیا به لحاظ ویژگیهای طبیعی هنوز آنچنان که باید اقدامی درخور در این زمینه انجام ندادهایم. دعوت از معماران برجسته جهان همچون آی. ام. پی برای طراحی و ساخت بناهای شاخص فرهنگی اینچنین علاوه بر اثرگذاری بر جامعه حرفهای، تبلیغات و جلب توجه جهانی گستردهای را در جهت شناخت هرچه بیشتر فرهنگ غنی ایران میتواند به همراه داشته باشد. امری که متاسفانه به دلیل تنگنظریهای موجود تاکنون محقق نشده است.