
روستای ليوس دزفول
شرح
روستای ليوس دزفول
دزفول در دامنههای زاگرس میانی جای دارد و پیشینه تاریخی آن به زمان ساسانیان بازمیگردد ولی پیش از ساسانیان هم شهری آباد بوده و بخشی از سرزمینهای امپراتوریهای ایلام و هخامنشیان بوده است. فرهنگ مردم دزفول را میتوان آمیزهای از فرهنگ کهن خوزستان دانست که مناطق اطراف آن در حدود 5000 سال زیستگاه مردم این نواحی بوده است. یکی از جاذبه های گردشگری شهر دزفول ، روستاي ليوس نام دارد. روستایی که همچنان بافت سنتی خود را پس از سالیان دراز همچنان حفظ کرده است. على رغم گذشت سالیان زیاد از عمر این روستاى تاریخى، در بافت کهن آن، هنوز نحوه معیشت، فرهنگ و سنن، گویش، آداب و رسوم و برپایى روستاي ليوس دزفول در 73 کیلومترى شمال شهرستان دزفول در بخش سردشت واقع شده است.
دزفول شهری در شمال خوزستان با آب و هوایی بسیار دلپذیر در فصل بهار است که با بناهای آجری منحصربه فردی که دارد، هنوز می توان تاریخ را در دیوارهایش به وضوح دید. دزفول، دیار خانههای قدیمی است و یکی از پایتختهای معماری و شکوه هنر ایرانی – اسلامی است. معماری در دزفول آدمی را با دنیایی از ظرافتها و زیباییها آشنا میکند که شاید همانند آن در کمتر جایی از این مرزوبوم وجود داشته باشد.
بافت تاریخی دزفول که تلاقی فرهنگ و تاریخ مردمان این دیار کهن است، شامل 28 محله قدیمی و درهمتنیده است که تزئینات معماری بینظیر آن، دزفول را به «شهر آجری» معروف کرده است. در محدوده بافت تاریخی دزفول بیش از یکصد اثر تاریخی ثبت ملی شده شامل مسجد، حمام، گذر و بقعه و خانه وجود دارد.
معماری جالب و دیدنی روستای لیوس دزفول
مراسم مختلف به شیوه کاملاً سنتى است. این روستا داراى یک سبک خاص معمارى است به نحوی که از تمام بخشهاى موجود در یک ساختمان استفاده بهینه میشود. نکته جالب و حیرت انگیز این روستا در طراحی و سبک معماری خانههای آن است که سعی شده تا از تمامی بخشهای مختلف ساختمان به صورت بهینه استفاده شود. به عنوان مثال در گذشته از ستونهای هر خانه به عنوان انبار گندم استفاده میشد. درب و پنجره خانهها را به صورت چوبی میساختند تا اهالی روستا بتوانند از نور خورشید نهایت استفاده را ببرند. برای ساخت و ساز خانهها از سنگ استفاده می شود و این دلیلی است که روستای لیوس را به عنوان روستای سنگی دزفول نیز میشناسند. همانطور که در بالا نیز به آن اشاره شد این روستا از قدمت بالایی برخوردار است. به همین دلیل آثار تاریخی همانند بقایای آسیابهای بادی دوره ساسانی را میتوان مشاهده کرد.
خانههای روستایی را در این منطقه مشاهده می کنید که قدمتی معادل 700 سال دارد که این را می توان از کتیبه سردر برخی ابنیه مانند خانه حیدر عباسی دریافت. متاسفانه با وجود آنکه این روستا از جاذبههای طبیعی و گردشگری خوبی برخوردار است اما همچنان گردشگران زیادی را به خود نمیبیند. آب و هوای معتدل کوهستانی روستای لیوس باعث شده تا بیشتر ایام سال غیر از تابستان، آب و هوایی خوش در آن جریان داشته باشد و مکان بسیار خوبی برای تعطیلات زمستانی است. هرچه از جاذبههای طبیعی و تاریخی این روستا بگوییم کم گفتهایم. در روستای لیوس بگردید و از دیدن کوهستانهای زیبا، مراتع سرسبز، باغهای میوه و آبشارهای نهایت لذت را ببرید. بهترین فصل برای دیدن و گشت و گذار در این روستا بهار، پاییز و زمستان است.