
قلعه چیلون سوییس
شرح
قلعه چیلون سوییس ، روی زمینی صخرهای در حاشیهای دریاچه ژنو قرار گرفته است و پربازدیدترین بنای تاریخی سوئیس به حساب میآید. برای آشنایی بیشتر با این قلعه تاریخی همراه ایلیا گشت باشید.
قلعه چیلون سوییس قلعه ای افسانه ای
شاید، به سختی، بتوان قلعهای در دنیا نام برد که با افسانه و داستانهای اسرار آمیز و گاه غمانگیز عجین نباشد. قلعه چیلون (Chillon Castle) هم که در حاشیهی دریاچه ژنو قرار گرفته و تنها ۳ کیلومتر با شهر مونترو (این شهر در مسیر رود ژنو و در کانتون وو جای گرفته است) فاصله دارد، از این حیث مستثنی نیست. («وو» یکی از ۲۶ کانتون کشور سوئیس است)
تاریخچه قلعه چیلون
در قرن ۱۳ میلادی، کنتهای سووی مالکین این منطقه از سوئیس بودند. اما، دو قرن بعد، قلعه و محوطهی اطرافش بهدست برنیها افتاد و بعدها در قرن ۱۸ میلادی فرانسویها این سرزمین را به تصرف درآوردند و جمهوری لمانیک (Lemanic Republic) را تشکیل دادند. در سال ۱۹۰۳، این منطقه به اتحادیه سوئیس ملحق شد و امروزه، خود یک کانتون خودمختار فرانسوی زبان در کشور سوئیس است.
اولین سند نوشتهشده درباره این قلعه مربوط به سال ۱۰۰۵ میلادی است؛ اما خود قلعه، احتمالا، در قرن ۹ میلادی ساخته شده است. چیلون کمی بالاتر از سطح دریاچه، بر روی زمینی صخرهای ساخته شده و تنها راه ارتباطی آن با روستا یک پل است. بخشی از قلعه که به سمت جاده است، دژی سنگی با ۳ برج نگهبانی است و سوی دیگر آن محل سکونت اهالی قلعه بوده است.
موقعیت جغرافیایی قلعه چیلون سوییس
موقعیت جغرافیایی و ویژگیهای خاص معماری قلعه، باعث میشد تا ساکنان قلعه بتوانند کنترل جادهی مهم و استراتژیک سنت برنارد (Great Saint Bernard Pass) را تحت کنترل خود درآورند ـ گریت برنارد زمانی تنها جادهای بوده که اروپا شمالی را به جنوبی متصل میساخته است. اما بعدها، پس از افزایش اهمیت جاده سنت گوتارد (St Gotthard Pass)، سنت برنارد اهمیت پیشین خود را از دست میدهد و کمکم نقش محافظتی قلعه کمرنگ میشود و از آن زمان به بعد، چیلن به عنوان زندان تغییر کاربری مییابد.
شیوع بیماری طاعون و رویداد های قلعه چیلون
در اواسط قرن ۱۴ میلادی، زمانی که بیماری طاعون شیوع پیدا کرد، یهودیانی که متهم به آلوده کردن منابع آب بودند، در میان دیوارهای همین زندان شکنجه شدند. اما، مشهورترین زندانی این قلعه فرانسیس د بونوارد (Francois de Bonivard) بود، یک میهنپرست و تاریخدان سوئیسی که در برابر شکنجههای چارلز سوم، دوک سووی (Duke of Savoy)، که در آن زمان در ژنو حکومت میکرد ایستادگی کرد. در سال ۱۸۱۶، جرج بایرن ( George Byron) با الهام از همین داستان، شعر «زندانی چیلون» را میسراید. او، همچنین، نام خود را بر روی یکی از ستونهای سیاهچالی که به گمانش، د بونیوارد در آنجا زندانی بوده حک میکند.
در گذر سالها، قلعه چندین بار تغییر چهره میدهد، اما به لطف بازسازیهای مهمی که در قرن ۱۹ میلادی شروع شد و حدود صدسال طول کشید، بالاخره، قلعه چیلون سوییس به شکل اولیه خود درآمد.
قلعه تاکستانهای تراسبندیشده لاوکس
یکی از مهمترین جاذبههای منتسب به قلعه تاکستانهای تراسبندیشده لاوکس (vineyard terraces of Lavaux) است که بیش از ۳۰ کیلومتر در طول سواحل دریاچه ژنو تا نزدیکی لوزان کشیده شدهاند. درختان انگور از زمان روم باستان در این منطقه کشت میشدند، اما تاریخ درست بهرهوری آنها از زمانی شروع شد که کنترل این تاکستانها به دست صومعه بندیکت افتاد: در قرن ۱۱ میلادی بود که ساخت تراسهایی که امروزه میبینیم شروع شد. از سال ۲۰۰۷ کل مجموعه لاوکس در لیست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.
در اوایل قرن ۱۹ میلادی، قلعه چیلون سوییس به طور کامل به مسئولین کانتون واگذار میشود. از آن زمان، قلعه به شکل موزه درمیآید و از سردابه آن به عنوان انبار نوشیدنی استفاده میشود.
نمیشود سرمای سیاهچالهای سرد و نمناک این زندان سنگی را آنچنان که زندانیانش تجربه کردند، حس کرد؛ اما مطمئنا میشود زیبایی این قلعهی تاریخی و منظرهی بینظیر آن را با تماشای تصاویر پانورامای گروه ایرپانو تجربه کرد.