
حمام کرناسیان دزفول
شرح
یکی از معروف ترین و زیباترین شهرهای جنوب کشور و استان خوزستان، شهر تاریخی دزفول است که در شهرستان دزفول قرار گرفته است. دیدنی های این شهر مانند حمام کرناسیان دزفول تنوع بسیار زیادی دارند. چه به آثار و ابنیه تاریخی علاقه مند باشید، چه به مکان های طبیعی، دیدنی های این شهر پاسخگوی شما خواهند بود.
تاریخچه حمام کرناسیان
حمام کرناسیان ( کرناسیون ) که به شماره 8477 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده ، یکی از بناهای زیبای معماری تاریخی دزفول در مرکز محله کرناسیان در شمالی ترین قسمت بافت قدیم این شهر قرار دارد. قدمت حمام کرناسیان دزفول به دوره زندیه بر می گردد. این حمام که علاوه بر کرناسیان به نام هایی چون حمام نو یا حمام حاج نصیر نیز معروف است و معمار آن ˈاستاد معزی ˈ است.
نامگذاری حمام
نامگذاری حمام به این دلیل بوده که محله کرناسیون در ابتدا محل اسکان عشایری بوده که از کوه های کرناس در شمال شهرستان دزفول به این منطقه کوچ می کردند که با گسترش شهر و توسعه شهرنشینی به محلی برای اسکان ثابت آنها مبدل شده و همین دلیلِ نامگذاری این محله می باشد. این بنا با مساحتی حدود 880 متر مربع دارای سردری کوچک و زیبا با تزئینات ساده آجرکاری می باشد .
بنای داخلی حمام کرناسیان دزفول
بنای حمام به دو قسمت زنانه و مردانه قابل تفکیک بوده که هرکدام از فضاهایی به نامهای دالان ورودی، سربینه،گرمخانه و… تشکیل شده است. میاندر راهروی ارتباطی بین فضای سرد (سربینه) و فضای گرم ( گرمخانه) می باشد که هم باعث جلوگیری از به هدر رفتن گرمای موجود در گرمخانه می شده و هم از ورود مستقیم افراد به فضای بیرون و مواجه شدن با هوای سرد جلوگیری می کرده است.
ویژگیهای منحصر به فرد
عبور و مرور در قسمت زنانه (جهت ایجاد محرمیت) از پشت بام و از طریق پلکانی صورت می گرفته است که ورودی آن در کوچه مجاور بوده است. از ویژگی های انحصاری این بنا که آن را حائز اهمیت فراوان نموده قرارگیری در میان مجموعه ای از بناهای با ارزش شامل خانه های قدیمی بزرگ، مسجد و همچنین مقبره یکی شعرا و عرفای بزرگ دزفول به نام سید عبداله داعی می باشد.
معماری داخلی حمام کرناسیان دزفول
سقف سربینه ها و گرمخانه ها به صورت گنبدی شکل بوده و در بالای آن ها دریچه ای جهت استفاده از نور طبیعی و یا تهویه شدن فضاها ساخته شده که به وسیله درپوشی به نام گلجام جهت کنترل عبور و مرور هوا مسدود شده است. در کنار دو بخش مردانه و زنانه آتشدان ها و مخازن آب سرد و گرم قرار دارد. آتشدان ها از طریق گربه روها موجب گرم شدن کف فضاهای داخلی نیز می شده است.
حمام کرناسیان و موزه مردم شناسی از جمله جاذبه های گردشگری دزفول بوده که در تمام طول سال به ویژه ایام نوروز پذیرای گردشگران و علاقه مندان به تاریخ ، آداب و رسوم مردم دزفول است. این حمام تاریخی در سال 1385 به موزه مردم شناسی دزفول بدل گردید. در فضاهای گوناگون حمام جلوه های گوناگونی از زندگی سنتی مردم دژپل به نمایش گذاشته شده است.