
مسجد جامع بردستان بوشهر
شرح
مسجد جامع بردستان بوشهر
در میان این آثار تاریخی شهر بوشهر، مسجد جامع بردستان، با معماری دلپذیر و سنتی اش، یکی از جاذبه های گردشگری در این منطقه از ایران به شمار می رود که مورخان و کارشناسان آن را به عنوان کهن ترین عمارت متعلق به دوره ی اسلامی، معرفی کرده اند. این مسجد یکی از جاذبه های تاریخی و فرهنگی استان بوشهر می باشد که در شهر دیر و روستای بردستان واقع شده است. تاریخ مسجد بردستان به دوران اسلام باز می گردد، این مسجد یکی از قدیمی ترین آثاری است که از آن دوران در بوشهر بجا مانده . قدمت این مسجد تاریخی به قدمت شهر بوشهر یعنی دوران ساسانیان بر می گردد. برخی از باستان شناسان معتقد هستند که این بنای تاریخی قدیمی ترین عمارت دوران اسلامی است.
به گفته تاریخ شناسان، این مسجد در طول دوران با توجه به اینکه دستخوش تغییرات انسانی و محیطی شده، چندین بار مرمت شده است. در کنار مسجد جامع بردستان، یک گورستان قدیمی با قدمت حدود قرن چهارم و پنجم هجری قمری وجود دارد که بسیار مورد توجه گردشگران و بخصوص باستان شناسان قرار گرفته است. در این گورستان قدیمی نوشته هایی با خطوط کوفی و عربی قابل مشاهده است که خود نشان از قدمت آن دارد. وجود گورستان قدیمی در کنار مسجد جامع بردستان سبب شده است که گردشگران بتوانند از دو جاذبه زیبا به طور همزمان دیدین نمایند. مسجد از نوع مساجد برونگرا و فاقد حياط مي باشد. سادگي ، شيوايي و استفاده از گچبري براي نماي بيروني كه سفيد رنگ است آرامش خاصي به بيننده القا مي كند.
فضای داخلی مسجد
این مسجد شامل يك شبستان و دو اطاق جانبي است. شبستان در خلاف قبله و تقريباً شمال به جنوب واقع است و فضايي حدود 750 متر مربع را در بر گرفته است . مسجد داراي 12 ستون است كه سقف را نگاه داشته و هفت دهليز دارد و ارتفاع سقف تا سطح زمين به 5 متر مي رسد. در ضلع شرقي شبستان نيز اطاقي هشت ضلعي قرار دارد كه ورودي دو اطاق ديگر است و يك رديف پلكان مدور در آن وجود دارد كه به پشت بام منتهي مي شود.
روبروي محلي كه امام مسجد اقامه نماز مي كند گنبد كوچكي از گچ با هفت غرفه تزئيني و يك ستون سازي گچبري است كه سقف را وارونه جلوه مي دهد. بناي اوليه مسجد را به عمر بن عبدالعزيز نسبت مي دهند. همچنین يك كتيبه چوبي در مسجد وجود دارد كه از ترجمه متن بر مي آيد كه فردي بنام حاجي ابوبكر شاه در سال 852 مسجد را تجديد بنا كرده است. همچنين مسجد توسط خانين منطقه يعني خانين دشتي نيز مرمت شده است .