
ارسباران تبریز
شرح
وقتی اسم تبریز به گوش می خورد ناخودآگاه ذهن ها به سمت زیبایی ها و آثار تاریخی آن می رود که دیدن هر کدام از نزدیک می تواند شما را به یکی از طرفداران و مسافران همیشگی این کلانشهر تبدیل کند. تبریز یکی از قطب های اصلی گردشگری کشور به حساب می آید و ارسباران تبریز از محبوب ترین جاذبه های گردشگری آن می باشد که زیبایی ها و نقاط گردشگری آن باعث شده مسافران زیادی مجذوب آن شوند و با یک بار سفر، به مشتری اصلی سفر به تبریز تبدیل شوند.
جاذبه های گردشگری تبریز
یکی از جاذبه های طبیعی شهر تبریز منطقه ایست به نام ارسباران که مکانی است عالی؛ به طراوت و سرسبزی انگلیس و ورای ذهنیت ما از طبیعت کویری و خشک ایران. این منطقهی زیبای کوهستانی و جنگلی نسبت به سایر مناطق جنگلی در شمال کشور، ناشناختهتر مانده و بسیار کمتر به آن پرداخته شده است. اینجا جایی بود که بابک خرمدین در قلعهی مشهور «قلعه بابک» علیه معتصم، خلیفهی عباسی شورید. ارسباران در قدیم به آن قره باغ یا قراجه باغ میگفتند یعنی جایی که کوههای زیادی دارد.
منطقه ارسباران
این منطقه بکر و زیبا از گذشته تا حال به اسمهای دیگری هم شناخته میشود که میتوان به ارسبار، آرازبار و قره قاط اشاره کرد. ارسباران تبریز فقط برای خوشگذرانی و محلی برای استراحت انسانها نیست، اینجا زیستگاهی است برای بسیاری از گونههای گیاهی و جانوری که تنها خانهای که دارند ارسباران است. برای همین یونسکو در لیست زیستکرههای ایران، ارسباران را هم جا داد تا بتواند از آن محافظت کند.
علت نام گذاری منطقه ارسباران
بدون شک نام گذاری آن به عنوان «زیستکره» توسط یونسکو، با انبوه گیاهان، کوههای در هم تنیده و انواع جانوران، کاملا به حق است. ارسباران شامل منطقهای در محدوده رود ارس حد فاصل جلفا تا مغان و کوههای سبلان، بزقوش و سهند است. ارسباران از خیلی سالها پیش به عنوان پارک ملی شناخته میشد. به مرور زمان، فعالیت انسانها در این منطقه آنقدر زیاد شد که ورود به آن در سالهای 50 تا 52 شمسی ممنوع اعلام شد. منطقه ارسباران اقلیم مدیترانهای دارد اما اقلیمهای خزری و قفقازی هم بر آن تاثیر زیادی گذاشته.
آب و هوای ارسباران تبریز
به خاطر همین این ناحیه با وجودارتفاع زیاد از سطح دریا، آب و هوای متنوعی دارد که طبیعتا تاثیر زیادی در پوشش گیاهی و جانوری منطقه گذاشته. وسعت این ناحیه را یونسکو در سال 1976میلادی 72460 هکتار عنوان کرده که الان به 78560 هکتار افزایش یافته. تنوع گیاهی این منطقه بسیار زیاد است.
جنگلهای ارسباران تبریز
با وجود اینکه بخشهای جنوبی آن بیشتر مرتع هستند، 15 درصد گونههای گیاهی کشور در این جنگلها پیدا میشوند. درختها و گیاهان این منطقه عبارتند از: بوتههای تمشک و زغال اخته، بلوط، کیکم، سماق، زرشک، انار وحشی، سیب وحشی و میوه بومی آن قرهقات است. همچنین تنوع قارچهای این منطقه بیش از 250 نوع است.
حیوانات ارسباران تبریز
علاوه بر تنوع گیاهی فراوان، این منطقه دارای طیف گسترده و مختلفی از جانوران است به گونهای که در آن 220 گونه پرنده، 38 گونه خزنده، 5 گونه دوزیست، 48 گونه پستاندار و 22 گونه ماهی یافت میشود. از پستانداران شاخصی که در این منطقه بسیار یافت میشوند میتوان به کل، بز، گراز، خرس قهوهای و پلنگ اشاره کرد و پرندگان مطرح آن عبارتند از: مرغ قفقازی سیاه (قره خروس قفقازی)، کبک، دراج و قرقاول. خلاصه اینکه منطقهی بسیار زیبای ارسباران، از جمله مناطق پرتردد و محبوب گردشگری در استان آذربایجان شرقی است که با چشماندازهای طبیعی و خارقالعاده و نیز آثار تاریخی ارزشمند، یکی از مناطق محبوب گردشگری در شمال غربی ایران محسوب میشود.
ارسباران فقط یک شاهکار طبیعی نیست بلکه یکی از آثار تاریخی پر ارزش ایران هم محسوب می شود. حتما به این منطقه خوش آب و هوا سر بزنید.