
دانشکده سه گوش اهواز
شرح
دانشکده سه گوش اهواز
دانشکده سه گوش یکی از جاذبه های گردشگری شهر شیراز می باشد. اهواز کنونی با وصفی که ناصرخسرو قبادیانی در قرن پنچم در سفرنامه اش به آن اشاره کرده که اهواز را شهری سرسبز توصیف می کند که درختانش سایه دائمی بر سر او و همسفرانش گسترانیده بودند؛ به گونه ای که تا پایان شهر نور آفتاب را ندیدند.
خیلی فرق کرده. وقتی صحبت از اهواز و گردشگری می شود، بسیاری از مردم یاد لب کارون و پل سفید می افتند جایی که بیشترین حس و حال و نوستالژی را حداقل برای خود اهوازی ها دارد، البته آن شلوغی نشاط و هیاهوی غروب کارون که قبلا” اطراف پل سفید بود اکنون به بلوار ساحلی کیانپارس (حدفاصل پل هفتم و سوم) منتقل شده و شما تا پاسی از شب خانواده ها و جوانانی را میتوانید ببینید که در بلوار ساحلی به شب نشینی مشغول اند و از قدم زدن در ساحل کارون لذت میبرند.
جاذبه های دیدنی روی کارون
پلهای بسیار زیاد و دیدنی بر روی کارون و نخلهای سر به آسمان کشیده و فلافل و سمبوسه های بسیار خوشمزه و پرنده های مهاجری که در اطراف پل معلق پرواز می کنند، همگی علاوه بر نمایش جلوه ای زیبا از اهواز سفری خاطره انگیز را برای شما رقم می زنند.
دانشگاه سه گوش اهواز
یکی از جاذبه های این شهر زیبا ، دانشکده سه گوش اهواز است که از دورهی معاصر در این شهر به یادگار مانده، خاطرات روزهای جوانی دانشجویان و استادان بسیاری را شاهد بوده است. عمارت زیبای دانشگاه ادبیات با ویژگی بارز سه گوشه بودن به عنوان اولین جرقههای دنیای مدرنیته در شهرهای جنوبی کشورمان شناخته میشود و مانند نگینی بر انگشتر معماری اهواز میدرخشد.
معماری دانشکده سه گوش
این ساختمان را بر اساس معماری شکوهمند دورهی ساسانی (استفاده از خاک و مصالح خشتی) ساختهاند. اما حیاط با صفای آن که در مرکز بنا قرار گرفته است و رواقهایی که در حیاط مرکزی وجود دارد و قوسهای دایرهای شکل در ایوان، نمادی از نوگرایی در معماری دورهی پهلوی است. همچنین ایوان و نمای دانشگاه سه گوش ادبیات اهواز را با استفاده از آجر و کاشیهای آبی رنگ تزئین کردند که از مشخصههای معماری در دورهی اسلامی محسوب میشود.
معمار فرانسوی (آندره گدار) که به آثار معماری و تاریخی ایران علاقه داشت، طرح این عمارت را برای اولین بار به عنوان ساختمان بانک ملی مرکزی شهر اهواز ارائه کرد. دانشگاه سه گوش ادبیات اهواز در سالهای مختلف تغییر کاربری بسیاری داشت، به عنوان مثال قبلا در زمینههایی مانند استانداری، مقر ارتش متفقین، دانشکده پزشکی و دانش سرای عالی تربیت دبیر و غیره فعالیت میکرد و در سال 1350 ه.ش تا سال 1389 در اختیار دانشگاه ادبیات و زبانهای خارجی اهواز قرار داشت.
وضعیت دانشکده سه گوش در حال حاضر
این بنا در حال حاضر در دست تعمیر و مرمت است، چرا که رطوبت رود کارون، ریشههای بزرگ درختان اطراف و یادگارهایی از جنگ تحمیلی باعث آسیبهای جزئی در بدنه این بنا شدند. دانشگاه سه گوش ادبیات امروزه یکی از دیدنی های اهواز محسوب میشود و شکوه معماری دوران مختلف تاریخی ایران را به زیبایی نمایش میدهد. بیش از هشتاد سال است كه ساختمان سه گوش در میانه شهر اهواز و در كرانه كارون با قامتی برافراشته ناظر رهگذران است و منظور نظر آنان.
در گذر این زمان نه چندان طولانی سه گوش از فراز بام بلند خود بارها شاهد كامرواییها و نامرادیهای اهواز و اهوازیها بوده است؛ مردمانی كه هر روز صد به صد و هزار به هزار با چشمی بر این بنای باشكوه از كنار آن میگذرند. اما اهمیت و اعتبار سه گوش محدود به این نیست. هر چند تداعی سه گوش و اهواز درست همچون تداعی همسایه آن پل سفید و اهواز حقیقتی است آشكارتر از آفتاب عالمتاب.